Suroviny
- bílé víno 50 ml
- olivový olej 2 lžíce
- vejce 5 ks
- sůl 1/2 lžičky
- hladká mouka 250 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- uzené maso (nebo šunka od kosti, vcelku) 200 g
- máslo 20 g
- čedar (strouhaný) 150 g
- jarní cibulka (najemno nakrájená) 3 lžíce
- pepř (čerstvě namletý)
- černé olivy (nakrájené) 80 g
- zelené olivy (nakrájené) 80 g
- hladkolistá petržel (k podávání)
Postup přípravy
- Vezměte velkou mísu a vyšlehejte v ní víno, olej, vejce a špetku soli do hladké směsi.
- V jiné míse smíchejte mouku s kypřicím práškem a tuto suchou směs postupně zašlehejte do tekuté směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
- Nakrájejte uzené maso na menší kousky a opečte ho na rozpáleném másle na pánvi asi 5 minut dozlatova.
- Vmíchejte opečené maso do těsta, přidejte na kousky nakrájený sýr, nasekanou jarní cibulku, podle chuti opepřete a přidejte olivy.
- Těsto vlijte do formy na chlebíček vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 50 minut, dokud nebude povrch krásně zlatavý a špejle po zapíchnutí čistá.
- Po upečení chlebíček posypte nasekanou petrželkou a podávejte teplý nebo vychladlý.
Připravte také výborný domácí toustový chléb podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova