Americký kukuřičný chléb cornbread s chilli a sýrem
Zdroj: Marek Kučera
Americký kukuřičný chléb cornbread s chilli a sýrem
Zdroj:
Marek Kučera
Cornbread je opravdová americká instituce, spojující původní surovinu s technikami přistěhovalecké kuchyně. Slouží jako běžná příloha k masitým jídlům či k polévkám (tam, kde bychom si my dali třeba rohlík), ale klidně i jako jídlo samostatné, třeba se salátem. Dochucení je věcí osobního chuťového vkusu, ale jemná pikantnost chilli papriček krásně odpíchne jemně nasládlou chuť kukuřice.
10 porcí
90 minut
americká
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte na tenké plátky nakrájenou cibuli a při střední teplotě smažte 15 až 20 minut, až cibule zkaramelizuje a bude zlatohnědá. Zrnka kukuřice vsypte k cibuli a smažte ještě 5 minut, pak dejte stranou vychladnout.
-
V míse promíchejte prošlehaná vejce, kukuřičnou mouku, mléko, prášek, hladkou mouku se špetkou soli a pepře. Vmíchejte většinu nastrouhaného sýra. Dobře promíchejte a pak vmíchejte vychladlou cibuli s kukuřicí a 2 nadrobno nakrájené chilli papričky. Olivovým olejem vymažte koláčovou formu o průměru 22 cm nebo malý pekáček a dno vyložte pečicím papírem.
-
Těsto vlijte do formy, posypte na tenké plátky nakrájenou zbylou chilli papričkou, vložte do trouby a pečte 35 minut. Asi 10 minut před koncem doby pečení posypte zbylým sýrem a vraťte do trouby. Cornbread je nejlepší brzy po upečení, ještě teplý, ale dá se uchovat a před podáváním krátce prohřát.
PRIMA TIP: Tradičně se cornbread připravuje z čerstvých zrn kukuřice, ale pokud ji nemáte k dispozici, můžete použít sterilovanou scezenou kukuřici nebo ½ sáčku mražené, lehce povolené.
Americký kukuřičný chléb cornbread s chilli a sýrem
Zdroj: Marek Kučera
Americký kukuřičný chléb cornbread s chilli a sýrem
Zdroj:
Marek Kučera
Vyzkoušejte i další báječné recepty s kukuřicí
Další netradiční americké recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH