Suroviny
- máslo 60 g
- cibule 2 ks
- kukuřice (cukrová) zrnka ze 2 klasů
- vejce (velká) 4 ks
- kukuřičná mouka (hrubá, polentová) 325 g
- plnotučné mléko 250 ml
- hladká mouka 6 lžic
- čedar (nastrouhaný) 140 g
- zelené chilli papričky 3 ks
- olivový olej
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Máslo rozehřejte v pánvi, vsypte na tenké plátky nakrájenou cibuli a při střední teplotě smažte 15 až 20 minut, až cibule zkaramelizuje a bude zlatohnědá. Zrnka kukuřice vsypte k cibuli a smažte ještě 5 minut, pak dejte stranou vychladnout.
- V míse promíchejte prošlehaná vejce, kukuřičnou mouku, mléko, prášek, hladkou mouku se špetkou soli a pepře. Vmíchejte většinu nastrouhaného sýra. Dobře promíchejte a pak vmíchejte vychladlou cibuli s kukuřicí a 2 nadrobno nakrájené chilli papričky. Olivovým olejem vymažte koláčovou formu o průměru 22 cm nebo malý pekáček a dno vyložte pečicím papírem.
- Těsto vlijte do formy, posypte na tenké plátky nakrájenou zbylou chilli papričkou, vložte do trouby a pečte 35 minut. Asi 10 minut před koncem doby pečení posypte zbylým sýrem a vraťte do trouby. Cornbread je nejlepší brzy po upečení, ještě teplý, ale dá se uchovat a před podáváním krátce prohřát.
PRIMA TIP: Tradičně se cornbread připravuje z čerstvých zrn kukuřice, ale pokud ji nemáte k dispozici, můžete použít sterilovanou scezenou kukuřici nebo ½ sáčku mražené, lehce povolené.
Vyzkoušejte i další báječné recepty s kukuřicí
Další netradiční americké recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH