Těsto
- hladká mouka 400 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 7 g
- sušené droždí 5 g
- máslo 20 g + na vymazání
- vejce 2 ks
- plnotučné mléko 50 ml
Náplň
- medvědí česnek 3 velké hrsti
- česnek 4 stroužky
- citronová šťáva 1 lžička
- extra virgin olivový olej 60 ml
- strouhaný parmazán 3 lžíce
- sůl
- vejce (na potření) 1 ks
Postup přípravy
- Mouku prosejte do mísy, přidejte cukr, sůl, droždí a změklé máslo, které zapracujte pomocí rukou. Vejce prošlehejte s mlékem a 190 ml vody, přidejte do suché směsi. Pomocí robotu vypracujte těsto, vyklopte ho na pomoučněnou pracovní plochu a ručně hněťte 5–10 minut. Z těsta vytvarujte kouli a nechte v míse přikryté utěrkou 20 minut odležet.
- Nahrubo nasekaný medvědí česnek, utřený česnek a citronovou šťávu dejte do mixéru, za postupného přilévání oleje rozmixujte dohladka. Na závěr přidejte najemno nastrouhaný parmazán a několika krátkými pulzy promixujte, osolte.
- Těsto rozválejte na obdélník (25 x 40 cm) a potřete česnekovou náplní, srolujte, spoj seštípněte a rolku obraťte spojem dolů. Podélně rozřízněte, konec nechte spojený a prameny spleťte do spirály.
- Chléb přeneste do vymazané a pečicím papírem vyložené formy na chlebíček. Zakryjte fólií a nechte kynout do zdvojnásobení objemu. Vykynutý chléb potřete prošlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 40 minut. Upečený chléb vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Vyzkoušejte také jednoduchou domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta