Suroviny
- cuketa 150 g
- plnotučné mléko 220 ml
- droždí 12 g
- cukr krupice 1 lžička
- hladká pšeničná mouka 500 g
- sůl 6 g + na cukety
- máslo (změklé) 50 g
- strouhaný parmazán 60 g
- sušená bazalka 1 lžička
- vejce (na potření) 1 ks
- máslo (na vymazání formy)
Postup přípravy
- Cukety nastrouhejte nahrubo. Dejte je do cedníku, osolte, promíchejte a nechte 10 minut vykapat.
- Mezitím ohřejte mléko, aby bylo vlažné. Do hnětací mísy rozdrobte droždí, přilijte 50 ml vlažného mléka a promíchejte s 1 lžičkou cukru a 1 lžící mouky. Zakryjte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě to trvá 10 až 15 minut.
- Z vykapané cukety vymačkejte všechnu přebytečnou vodu. Sušší cuketu přidejte k vzešlému kvásku. Prosejte navrch mouku, osolte, přilijte zbylé mléko a vypracujte hladké, nelepivé těsto. V robotu to trvá 10 minut na střední rychlost.
- K těstu přidejte kousky másla, nastrouhaný parmazán a sušenou bazalku. Hněťte ještě dalších 10 minut.
- Formu na chléb vymažte máslem. Těsto vytvarujte do oválného bochánku a vložte ho do připravené formy. Zakryjte ji utěrkou a nechte těsto kynout 1 hodinu na teplém místě.
- Troubu předehřejte na 230 °C. Vejce prošlehejte vidličkou dohladka a potřete jím povrch vykynutého chleba. Vložte ho do trouby a pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 190 °C a dopečte dalších 20 minut.
- Upečený chléb vytáhněte, nechte 2 minuty ve formě, pak ho vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Vyzkoušejte také domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá domácí focaccia z kynutého těsta
ČTĚTE TAKÉ: Cuketa může být jedovatá: Zaměřte se na jasný znak a chraňte se před nebezpečnou otravou