Suroviny
- vejce 3 ks
- plnotučné mléko 210 ml
- olivový olej (nebo ze sušených rajčat) 70 ml
- sušená rajčata (naložená v oleji) 6 ks
- semínka (slunečnicová, dýňová, mix) ) 100 g
- ovesné vločky 90 g
- feta 200 g
- bylinky (bazalka, oregano...) 1 velká hrst
- špaldová hladká mouka 130 g
- kypřicí prášek do pečiva 8 g
- olej (nebo máslo na vymazání formy)
- dětská krupička (nebo hrubá mouka na vysypání formy)
Postup přípravy
- Chlebíčkovou formu o délce 25 cm vymažte tukem a vysypte krupičkou či moukou, nebo ji vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160 °C, horní a spodní pečení.
- Ve velké míse prošlehejte metličkou vejce, mléko a olej dohladka. Rajčata pokrájejte nahrubo a přidejte je do mísy spolu se semínky a ovesnými vločkami. Feta sýr rozdrobte na 1–2cm kousky, bylinky nasekejte nahrubo a přisypte do těsta. Promíchejte dohladka. Přisypte mouku a kypřicí prášek a vařečkou promíchejte, až vznikne hladké těsto.
- Vlijte ho do připravené formy a pečte zhruba 60 minut, až povrch zezlátne a špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá.
- Upečený chléb nechte chladnout nejprve 10 minut ve formě, poté ho vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce.
Vyzkoušejte také domácí toustový chléb podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Domácí toustový chléb, který budete péct zas a znova