Těsto
- cuketa 200 g
- sůl 1 špetka
- vejce 3 ks
- cukr krupice 150 g
- olej 150 ml
- jablka 2 ks
- polohrubá mouka 500 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- mletá skořice 1 lžička
- tuk (na vymazání formy)
- polohrubá mouka (na vysypání formy)
Dozdobení
- cukr krupice 100 g
- med 1 lžička
- vlašské ořechy 50 g
- olej (na vymazání plechu) 2 lžíce
- smetana ke šlehání (33%) 50 ml
Postup přípravy
- Cuketu nastrouhejte nahrubo, osolte, nechte 10 minut pustit šťávu a dobře ji vymačkejte. Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, postupně zašlehejte olej, pak vmíchejte cuketu a nadrobno nakrájená jablka. Nakonec zapracujte prosátou mouku s práškem do pečiva a skořicí.
- Nalijte těsto do formy (cca ø 22 cm) vymazané tukem a vysypané moukou. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 45 minut. Nechte krátce vychladnout, vyklopte a nechte úplně zchladnout na mřížce.
- Připravte ozdobu – cukr nechte v kastrůlku zkaramelizovat, odstavte a vmíchejte med. Na olejem vymazaný plech nasypte nasekané ořechy, polijte polovinou karamelu a nechte ztuhnout. Do druhé poloviny karamelu přidejte horkou smetanu, krátce povařte a nechte vychladnout.
- Buchtu přelijte karamelovou omáčkou a dozdobte ořechovou krustou.
PRIMA TIPY
- Do těsta můžete přidat i trochu nastrouhaného zázvoru nebo citronové kůry, buchta tak získá osvěžující nádech.
- Pokud chcete dezert ještě výraznější, zkuste část mouky nahradit mletými ořechy.
Vyzkoušejte také šťavnatou cuketovou buchtu s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou
