Těsto
- cuketa 400 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 300 g
- rostlinný olej 230 ml
- hladká mouka 400 g
- jedlá soda 6 g
- mletá skořice 10 g
Poleva
- citronová šťáva (z 1–2 citronů) 35 ml
- moučkový cukr 250 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte najemno.
- Ve větší míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou na robotu vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte cuketu. V jiné míse promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs zapracujte pomocí stěrky do tekutého stavu, ale zbytečně hmotu nemíchejte, aby koláč nebyl tuhý.
- Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený koláč nechte zchladnout.
- Do citronové šťávy postupně vmíchávejte prosátý cukr tak, aby vznikla hladká poleva. Přelijte ji přes vychladlý koláč a nechte ztuhnout. Podle chuti ji můžete ozdobit kandovanou citronovou kůrou – posypte ji na tuhnoucí polevu.
Vyzkoušejte také jednoduchý makovec s citronovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Vláčný makovec s citronovou polevou