Jednoduchá cuketová buchta s citronovou polevou

Moje hodnocení
7x

Cukety chutnají nejlépe mladé, kdy jsou ještě křehké, šťavnaté a lze je jíst samotné i rychle ogrilované. Pokud ale na záhoně objevíte zapomenutého obra, nezoufejte, v této rychlé buchtě sehraje hlavní part, při kterém mu zdatně sekunduje skořice a svěží citronová poleva.

1 porce
90 minut

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 170 °C. Dortovou rozevírací formu vyložte pečicím papírem. Cuketu nastrouhejte najemno.
  2. Ve větší míse prošlehejte metličkou nebo balonovou metlou na robotu vejce s cukrem a olejem. Vmíchejte cuketu. V jiné míse promíchejte mouku, sodu, kypřicí prášek a skořici. Sypkou směs zapracujte pomocí stěrky do tekutého stavu, ale zbytečně hmotu nemíchejte, aby koláč nebyl tuhý.
  3. Těsto vlijte do připravené formy, uhlaďte povrch stěrkou a pečte 50 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečený koláč nechte zchladnout.
  4. Do citronové šťávy postupně vmíchávejte prosátý cukr tak, aby vznikla hladká poleva. Přelijte ji přes vychladlý koláč a nechte ztuhnout. Podle chuti ji můžete ozdobit kandovanou citronovou kůrou – posypte ji na tuhnoucí polevu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Chez Lucie

Koláče Chez Lucie

Lucie Dvořáková začala psát svůj blog Chez Lucie v roce 2009 a k devátým narozeninám si nadělila kuchařku Dorty. O tři roky později přichází s knihou Koláče, která je díky snazším receptům přístupnější, ale to vůbec neznamená, že by byla ošizená. Naopak, nad nádhernými fotografiemi koláčů a letních dezertů se vám budou sbíhat sliny. Lucie myslela na tradice i moderní pečení, najdete tu recepty na ovocné koláče, kynuté frgály, zeleninové buchty i českou klasiku. Srozumitelný postup vede rovnou do sladkého cíle, tak žhavte troubu.

Vydalo nakladatelství CPress.


Přečtěte si také

Recepty