Suroviny
- tmavá čokoláda 113 g
- rostlinný olej 120 ml
- hladká mouka 300 g
- kakao 1/2 hrnku
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1 lžička
- máslo (změklé) 115 g
- cukr krupice 450 g
- vejce 3 ks
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- podmáslí 85 ml
- cuketa 3 hrnky
Čokoládová poleva
- tmavá čokoláda 85 g
- máslo 3 lžíce
- smetana 60 ml
- vanilkový extrakt 1 lžička
- moučkový cukr 450 g nebo více
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C a dvě koláčové formy o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypejte moukou.
- Čokoládu a olej rozehřejte v kastrůlku na mírném plameni.
- Prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, sodu a sůl do středně velké mísy.
- Ve velké míse zpěňte máslo s cukrem do světlé a nadýchané směsi. Po jednom k ní zašlehejte vejce, po každém přídavku dobře prošlehejte. Pak zašlehejte vanilku a rozpuštěnou čokoládu. Přidejte moučnou směs a podmáslí a jenom spojte dohromady. Zlehka zatřete cuketu. Těsto rovnoměrně rozdělte do forem.
- Vložte do trouby a pečte asi 40 minut, vyzkoušejte špejlí, vpíchnutou do středu těsta, jestli je propečené – špejli vytáhnete čistou.
- Nechte korpusy ve formě chladnout na drátěné mřížce asi 10 minut. Pak korpusy vyklopte na mřížku, sejměte formu a nechte zcela vychladnout.
- Na polevu rozehřejte v malém kastrůlku na mírném plameni čokoládu s máslem. Vmíchejte kávu (smetanu, mléko) a vanilku. Přelijte do velké mísy a vešlehejte cukr. Šlehejte tak dlouho a přidávejte tolik cukru, až vznikne dobře roztíratelná poleva. Korpusy jí spojte a potřete. Chcete-li, ozdobte cuketou.