Suroviny
- přírodní krupicový cukr 1 hrnek
- žitná celozrnná mouka 1 hrnek
- pšeničná celozrnná mouka 2 hrnky
- rostlinný olej 3/4 hrnku
- vejce 3 ks
- najemno nastrouhaná cuketa i se šťávou, kterou pustila 3 hrnky
- jedlá soda 1 lžička
- dřeň z 1 vanilky, 1 lžička extraktu nebo 1 vanilkový cukr
- mletá skořice 1 lžička
- mleté nové koření 1 lžička
- mletý zázvor 1–2 lžičky
- mletý kardamom 1 lžička
- sůl 1 špetka
- kakao 3 lžíce
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- chia semínka 2–3 lžíce
- moučkový cukr na poprášení
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C (horkovzduch). Velký plech nebo čtverhrannou formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
- V míse promíchejte nastrouhanou cuketu se šťávou s vejci, olejem, kůrou a chia semínky.
- V jiné míse promíchejte zbylé suché přísady. Obě směsi pak spojte, těsto vlijte do formy a pečte 20 až 25 minut. Špejlí, vpíchnutou do středu těsta vyzkoušejte, jestli už je propečené, ale těsto nepečte příliš do sucha.
Cuketová buchta s vůní perníku 2 Zdroj: Marek Kučera