Suroviny
- hladká mouka 2 hrnky
- jedlá soda 2 lžičky
- mletá skořice 2 lžičky
- vejce 3 vejce
- podmáslí 3/4 hrnku
- rostlinný olej (jemný,např. slunečnicový nebo rýžový) 1/2 hrnku
- cukr krupice 1 hrnek
- vanilkový extrakt 1 lžička
- cuketa (nastrouhaná) 2 hrnky
- strouhaný kokos 1 hrnek
- vlašské ořechy (nasekané ) 1 hrnek
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- ananasový kompot cca 200 g
- máslo (na vymazání formy)
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech s vyšším okrajem vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte.
- Mouku promíchejte se sodou, skořicí a solí. Dejte stranou. V jiné míse promíchejte vejce s podmáslím, olejem, cukrem a vanilkou. Spojte se suchými přísadami a nakonec do těsta vmíchejte strouhanou cuketu, kokos a ořechy.
- Těsto přesuňte na plech nebo do formy, vložte do trouby a pečte asi 50 až 65 minut, vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli je těsto propečené, měli byste ho vytáhnout čisté, bez vlhkých drobků. Buchtu nechte trochu vychladnout, potřete ji mascarpone s vyšlehanou šlehačkou, ozdobte ananasem a podávejte krájenou na řezy.
PRIMA TIP: Nemáte-li odměrný hrnek, platí tyto váhové a objemové převody: 1 hrnek = 150 g suchých přísad a 240 ml tekutých. Dál už co do ochucení a vůně „cukeťák“ dojít nemůže, ale pokud nechcete použít kokos, zvyšte množství nastrouhané cukety nebo ji nahraďte nastrouhaným jablkem a namísto ananasu můžete použít jakékoliv jiné drobné nebo nakrájené ovoce. Mascarpone můžete lehce osladit moučkovým a/nebo vanilkovým cukrem, případně ochutit sklenkou silného kávového odvaru (espressa).
Hrnková americká cuketová buchta s ananasem Zdroj: Marek Kučera