redakce Prima FRESH

Hrnková americká cuketová buchta s ananasem

Moje hodnocení
10x

Američané jsou známí svým neortodoxním přístupem k vaření a také pečení vysloveně milují. Díky odměřování na hrnky ho také hodně zjednodušili, což se může hodit při prázdninách na chatách a chalupách. Cuketa, která u nás i v moučnících dávno zdomácněla, tady dostává vydatnou podporu dalších zajímavých přísad, které koláči dodají nádech exotické vůně a chuti. Těsto báječně vylehčuje i podmáslí.

6 porcí
90 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech s vyšším okrajem vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte.
  2. Mouku promíchejte se sodou, skořicí a solí. Dejte stranou. V jiné míse promíchejte vejce s podmáslím, olejem, cukrem a vanilkou. Spojte se suchými přísadami a nakonec do těsta vmíchejte strouhanou cuketu, kokos a ořechy.
  3. Těsto přesuňte na plech nebo do formy, vložte do trouby a pečte asi 50 až 65 minut, vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli je těsto propečené, měli byste ho vytáhnout čisté, bez vlhkých drobků. Buchtu nechte trochu vychladnout, potřete ji mascarpone s vyšlehanou šlehačkou, ozdobte ananasem a podávejte krájenou na řezy.

PRIMA TIP: Nemáte-li odměrný hrnek, platí tyto váhové a objemové převody: 1 hrnek = 150 g suchých přísad a 240 ml tekutých. Dál už co do ochucení a vůně „cukeťák“ dojít nemůže, ale pokud nechcete použít kokos, zvyšte množství nastrouhané cukety nebo ji nahraďte nastrouhaným jablkem a namísto ananasu můžete použít jakékoliv jiné drobné nebo nakrájené ovoce. Mascarpone můžete lehce osladit moučkovým a/nebo vanilkovým cukrem, případně ochutit sklenkou silného kávového odvaru (espressa).

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty