Najděte si recept
Na co máte chuť?

Hrnková americká cuketová buchta s ananasem
Američané jsou známí svým neortodoxním přístupem k vaření a také pečení vysloveně milují. Díky odměřování na hrnky ho také hodně zjednodušili, což se může hodit při prázdninách na chatách a chalupách. Cuketa, která u nás i v moučnících dávno zdomácněla, tady dostává vydatnou podporu dalších zajímavých přísad, které koláči dodají nádech exotické vůně a chuti. Těsto báječně vylehčuje i podmáslí.
do 1,5 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- hladká mouka 2 hrnky
- jedlá soda 2 lžičky
- sůl 1 špetka
- mletá skořice 2 lžičky
- vejce 3 vejce
- podmáslí 3/4 hrnku
- jemný rostlinný olej (např. slunečnicový nebo rýžový) 1/2 hrnku
- cukr krupice 1 hrnek
- vanilkový extrakt 1 lžička
- nastrouhaná cuketa 2 hrnky
- strouhaný kokos 1 hrnek
- nasekané vlašské ořechy 1 hrnek
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- konzervovaný ananas cca 200 g
- máslo na vymazání formy
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech s vyšším okrajem vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte.
- Mouku promíchejte se sodou, skořicí a solí. Dejte stranou. V jiné míse promíchejte vejce s podmáslím, olejem, cukrem a vanilkou. Spojte se suchými přísadami a nakonec do těsta vmíchejte strouhanou cuketu, kokos a ořechy.
- Těsto přesuňte na plech nebo do formy, vložte do trouby a pečte asi 50 až 65 minut, vyzkoušejte špejlí nebo párátkem, jestli je těsto propečené, měli byste ho vytáhnout čisté, bez vlhkých drobků. Buchtu nechte trochu vychladnout, potřete ji mascarpone s vyšlehanou šlehačkou, ozdobte ananasem a podávejte krájenou na řezy.
PRIMA TIP: Nemáte-li odměrný hrnek, platí tyto váhové a objemové převody: 1 hrnek = 150 g suchých přísad a 240 ml tekutých. Dál už co do ochucení a vůně „cukeťák“ dojít nemůže, ale pokud nechcete použít kokos, zvyšte množství nastrouhané cukety nebo ji nahraďte nastrouhaným jablkem a namísto ananasu můžete použít jakékoliv jiné drobné nebo nakrájené ovoce. Mascarpone můžete lehce osladit moučkovým a/nebo vanilkovým cukrem, případně ochutit sklenkou silného kávového odvaru (espressa).