Suroviny
- máslo (na vymazání formy)
 - citronová kůra (proužky citronové kůry na ozdobu (dle chuti))
 
Těsto
- hladká mouka 260 g
 - zázvor (nastrouhaný ) 3/4 lžíce
 - perníkové koření (směs koření do perníku (skořice, nové koření, muškátový oříšek)) 1 lžička
 - třtinový cukr 110 g
 - máslo 125 g
 - sirup (zlatý ) 175 g
 - voda 125 ml
 - jedlá soda 1 a 1/4 lžičky
 - vejce (pokojové teploty) 1 ks
 
Citronová poleva
- moučkový cukr (prosátý) 125 g
 - citronová šťáva 2 lžíce
 
Můžete ho podávat k snídani nebo odpoledne ke svačině v doprovodu čaje nebo silné kávy a výborně chutná i teplý se zmrzlinou či šlehačkou na závěr oběda.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C nebo 160 °C v případě použití funkce horký vzduch. Mělký plech nebo formu o rozměrech 16 x 26 cm vymažte máslem a dno a delší strany vyložte jedním kusem pečicího papíru, který nechte přečnívat přes okraje.
 - Do středně velké mísy prosejte mouku, přidejte zázvor, koření a cukr a promíchejte vařečkou, abyste se zbavili veškerých hrudek. Ve středu suché směsi udělejte důlek.
 - Máslo nakrájejte do menšího hrnce, přilijte zlatý sirup a vodu a na středním stupni zahřívejte za občasného míchání vařečkou, dokud se máslo nerozpustí a směs se neprohřeje. Přimíchejte jedlou sodu a nechte směs vzkypět. Spolu s vejcem přilijte směs k suchým ingrediencím a vařečkou dobře promíchejte.
 - Hotové těsto přelijte do připravené formy a lžící uhlaďte. Pečte v předehřáté troubě 25 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu perníku nebude po vytažení suchá.
 - Mezitím připravte citronovou glazuru. Do středně velké misky prosejte moučkový cukr a promíchejte ho s citronovou šťávou dohladka.
 - Upečený perník vyndejte z trouby a položte formu na kovovou mřížku. Pomocí lžíce naneste na ještě teplý perník citronovou polevu a rovnoměrně ji rozetřete. Posypte ji proužky citronové kůry, pokud je používáte. Nechte vychladnout ve formě. Přečnívající pečicí papír použijte k snazšímu vyjmutí perníku z formy a jeho přenesení na prkýnko. Nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.