Suroviny
- hladká mouka 280 g
- cukr krupice 190 g
- vanilkový cukr (domácí) 1/2 lžíce
- vejce 3 ks
- řepkový olej 3/4 hrnku
- zakysaná smetana (16%) 200 g
- citronová kůra (z 1/2 bio citronu)
- borůvky (mražené) 170 g
- borůvky (čerstvé na ozdobu)
- citron (kousky na ozdobu)
- máta (nebo meduňka na ozdobu)
- máslo (na vymazání formy)
- mouka (na vysypání formy)
Citronová poleva
- moučkový cukr 3 lžíce
- citronová šťáva (dle potřeby, cca z 1/2 citronu)
Postup přípravy
- Předehřejte horkovzdušnou troubu na 170 °C a formu vymažte máslem a vysypte moukou. V míse vyšlehejte vejce s oběma druhy cukru, postupně pak zašlehávejte olej.
- Přidejte smetanu a citronovou kůru. Vmíchejte mouku, kterou smíchejte s práškem do pečiva. Do těsta vmíchejte mražené borůvky a naplňte jím připravenou formu.
- Těsto bude dost husté. Pečte 1 hodinu a 30 minut. Zda je těsto upečené, zkuste špejlí. Asi půl hodiny před koncem pečení přikryjte formu alobalem, ať bábovku nespálíte. (Doporučujeme přizpůsobit dobu pečení zkušenostem s vlastní troubou.)
- Upečenou bábovku nechte vystydnout a mezitím si připravte polevu. Cukr pomocí el. metliček vyšlehejte se dvěma lžícemi citronové šťávy, další šťávu pak přidávejte po kapkách a dávejte pozor, protože polevu nechcete mít moc řídkou. Jak už je uvedeno v seznamu ingrediencí, celkově by měla stačit šťáva z půlky malého citronu.
- Bábovku otočte dnem vzhůru, abyste měli plochu rovnou a hladkou. Nakonec šťávou polijte celou vrchní plochu a dozdobte borůvkami, citronem a mátou nebo meduňkou.