Suroviny
- vejce (vejce, žloutky a bílky oddělené) 4 ks
- cukr krupice (jemný krupicový cukr) 220 g
- vanilkový cukr (vanilkový cukr) 1 sáček
- polohrubá mouka (polohrubá mouka) 250 g
- voda (Voda) 100 ml
- rostlinný olej (rostlinný olej) 100 ml
- citronová šťáva ze 2 citrónů
- citronová kůra (nastrouhaná ) z 1 citronu
- tuk (na vymazání )
- polohrubá mouka (nebo hrubá na vysypání formy)
Postup přípravy
- Formu vymažte a vysypte moukou. Přebytek oklepejte. Žloutky ušlehejte s oběma cukry, až se cukr rozpustí.
- Vsypte mouku s práškem do pečiva a přidejte ostatní suroviny kromě bílků. Ušlehejte do hladké hmoty.
- Bílky vyšlehejte na sníh a opatrně ho zatřete do těsta. Troubu předehřejte na 170 °C.
- Vlijte do připravené formy a pečte asi 45 minut.
PRIMA TIP: Babeta se dá péct v nejrůznějších formách, ale klasický tvar, podle něhož se vžilo i její jméno, je jednoduchý a hranatý, například z chlebíčkové formy. Po upečení ji můžete ještě ozdobit citronovou polevou. Ale hlavně: při dnešních možnostech můžete značně vylepšit její chuťový i kvalitativní potenciál použitím nějakého dobrého, zastudena lisovaného oleje a citronů v biokvalitě.
Vyzkoušejte také jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou