Linecké těsto
- hladká mouka 200 g
- vejce 2 ks (cca 400–450 g)
- máslo (změklé) 100 g (cca dva stonky)
- cukr 130 g
- prášek do pečiva 1/2 sáčku
Tvarohová vrstva
- tučný tvaroh 500 g
- ricotta 250 g
- vejce 1 ks
- kukuřičný škrob 2 lžíce
- cukr 100 g
Citronová vrstva
- citronová šťáva asi 75 ml
- vejce 2 ks
- cukr 120 g
- mouka 2 lžíce
Postup přípravy
- Ze surovin na těsto uhněťte pomocí hnětače linecké těsto.
- Těsto pomocí prstů vmáčkněte na spodek plechu.
- Tvarohy vyšlehejte společně s ricottou.
- Postupně do tvarohové směsi zašlehávejte vejce, škrob a cukr.
- Připravenou tvarohovou vrstvu nalijte na linecké těsto a uhlaďte tak, aby všude byla stejně vysoká.
- Troubu předehřejte na 180 °C a koláč pečte 45 minut.
- Mezitím si připravte citronový krém. Na ten společně prošlehejte citronovou šťávu, vejce, cukr a postupně přisypávejte mouku, aby vznikl hladký krém.
- Po 45 minutách pečení koláč vyndejte, nalijte na něj připravený citronový krém a dopékejte ještě asi 15 minut, aby citronová vrstva ztuhla.
- Upečený koláč nechte vychladnout a teprve potom ho krájejte na jednotlivé porce.
Citronové řezy 2 Zdroj: S vášní pro jídlo