redakce Prima FRESH

Citronový koláč s bílou čokoládou a ledovou polevou

Moje hodnocení
7x

Jemné řezy s citronovou polevou jsou svou svěžestí skvělým partnerem jarní sezony, která je zároveň vrcholným okamžikem zralosti citrusů. Bílá čokoláda dodá dezertu plnou chuť.

8 porcí
90 minut
australská

Suroviny

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Čtverhrannou formu o straně 20 cm vyložte alobalem a ten potřete nebo postříkejte olejem.
  2. Čokoládu nalámejte do misky, přidejte máslo a opatrně (snadno se sráží) rozehřejte buď v mikrovlnce (viz Tip) nebo ve vodní lázni. Nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte vejce a citronovou šťávu.
  3. Přimíchejte mouku a sůl tak, aby se směs spojila, ale nemíchejte ji příliš. Vyklopte ji do formy, rovnoměrně rozestřete a povrch uhlaďte stěrkou.
  4. Vložte do trouby a pečte asi 28 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, je-li těsto propečené. Odložte stranou a nechte trochu zchladnout.
  5. Mezitím připravte polevu. V misce promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do tekuté konzistence. Polevou přelijte těsto, případně ji rozetřete stěrkou, rovnoměrně posypte nastrouhanou citronovou kůrou a nechte ve formě nepřikryté chladnout nejméně 2 až 3 hodiny nebo formu volně zakryjte a dejte ji přes noc do ledničky.

PRIMA TIP: V mikrovlnce se dá čokoláda rozehřát velice snadno, ale musíte dodržovat určitý postup. Nejprve ji zahřejte na vysoký stupeň 2 minuty, promíchejte a pak zahřívejte v krátkých třicetivteřinových intervalech, až bude hladká, promíchávejte. Do čokolády se v žádném případě nesmí dostat vlhkost (promíchávejte suchou kovovou lžící), a pokud se připálí, není už bohužel nápravy, takže pozor.

Další osvěžující a lehké dezerty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty