Suroviny
- bílá čokoláda (nalámaná) 70 g
- máslo (rozpuštěné ) 120 g
- vejce (velká ) 2 ks
- cukr krupice 150 g
- citronová šťáva 60 ml
- hladká mouka 240 g
- sůl špetka
Poleva
- moučkový cukr 100 g
- citronová šťáva asi 80 ml
- citronová kůra (nastrouhaná ) 1 lžíce
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Čtverhrannou formu o straně 20 cm vyložte alobalem a ten potřete nebo postříkejte olejem.
- Čokoládu nalámejte do misky, přidejte máslo a opatrně (snadno se sráží) rozehřejte buď v mikrovlnce (viz Tip) nebo ve vodní lázni. Nechte trochu vychladnout a pak vmíchejte vejce a citronovou šťávu.
- Přimíchejte mouku a sůl tak, aby se směs spojila, ale nemíchejte ji příliš. Vyklopte ji do formy, rovnoměrně rozestřete a povrch uhlaďte stěrkou.
- Vložte do trouby a pečte asi 28 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, je-li těsto propečené. Odložte stranou a nechte trochu zchladnout.
- Mezitím připravte polevu. V misce promíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do tekuté konzistence. Polevou přelijte těsto, případně ji rozetřete stěrkou, rovnoměrně posypte nastrouhanou citronovou kůrou a nechte ve formě nepřikryté chladnout nejméně 2 až 3 hodiny nebo formu volně zakryjte a dejte ji přes noc do ledničky.
PRIMA TIP: V mikrovlnce se dá čokoláda rozehřát velice snadno, ale musíte dodržovat určitý postup. Nejprve ji zahřejte na vysoký stupeň 2 minuty, promíchejte a pak zahřívejte v krátkých třicetivteřinových intervalech, až bude hladká, promíchávejte. Do čokolády se v žádném případě nesmí dostat vlhkost (promíchávejte suchou kovovou lžící), a pokud se připálí, není už bohužel nápravy, takže pozor.