návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Citronový chlebíček s borůvkami

Hodnoceno: 0x
8–10 porcí
do 1 hodiny
Citronový chlebíček s borůvkami
Autor: Marek Kučera Citronový chlebíček s borůvkami
Ideální, takřka bezpracný kousek pro ty, kdo rádi odlehčené, svěží dezerty v americkém stylu. Sirup mu dodá vláčnou navlhlost a poleva ono slavnostní cosi, co popírá snadnost přípravy.

Suroviny (8–10 porcí)

Těsto:

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou.
  2. Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. V jiné míse utřete jogurt s cukrem, vejci, kůrou, vanilkou a olejem.
  3. Mokré přísady vlijte k suchým a vše dobře promíchejte. Borůvky oválejte ve lžíci mouky (v těstě pak neklesnou na dno) a vmíchejte je zlehka do těsta.
  4. Těsto vlijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 50 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu těsta, vytáhnete suchou, bez ulpělých drobků.
  5. Zatímco se chlebíček peče, svařte v malém kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup – až se cukr rozpustí a sirup bude čirý. Dejte stranou. Na polevu promíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt, případně přidejte mléko, aby byla poleva řidší.
  6. Až bude chlebíček upečený, vyndejte ho z trouby a nechte 10 minut stát ve formě. Pak ho vyklopte na mřížku a tu postavte na plech. Chlebíček propíchejte špejlí, špízem nebo párátkem a důkladně přelijte sirupem. Nechte ho vychladnout a pak ho hojně zakapejte polevou.

CO JE TO VLASTNĚ TEN HRNEK?

Odměřování na hrnky (někdy psáno i hrníčky či šálky) je sice mimořádně praktické, ale může sebou nést i úskalí – jak objemný „hrnek“ vlastně je? Za nejběžnější normu se pokládá ta americká, kdy je jeden „cup“ ten o objemu 250 ml. Nutno ovšem mít na paměti, že „mokré“ a „suché“ přísady mají jiný objem resp. váhu, takže třeba zatímco hrnek mléka má 250 ml, hrnek mouky už třeba jen 180 g, záleží to na druhu mouky a jejím vymletí. To je důležité při převodech „hrnkových“ receptů na metrické a pro usnadnění existují na internetu nesčetné převodní tabulky. Nicméně pro běžné hrnkové vaření (a jednoduché pečení) je důležitý hlavně poměr jednotlivých surovin, tedy to, abyste je všechny odměřovali stejným hrnkem.

Citronový chlebíček s borůvkami
Autor: Marek Kučera Citronový chlebíček s borůvkami

Další báječné letní recepty najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:  

Letní číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si léto plné nejen kulinárních zážitků s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Související témata: borůvky , chlebíček , Sladké