Těsto
- hladká mouka 1,5 hrnku + 1 lžíce
- řecký jogurt 1 hrnek
- cukr krupice 1 hrnek
- vejce (velká ) 3 ks
- citronová kůra (nastrouhaná ) 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- rostlinný olej 1/2 hrnku
- borůvky (čerstvé nebo mražené) 1,5 hrnku
- sůl 1/2 lžičky
Sirup
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 1/3 hrnku
- cukr krupice 1 lžíce
Poleva
- moučkový cukr 1 hrnek
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) 1/4 hrnku
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mléko (případně trocha mléka na zředění)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Chlebíčkovou formu vymažte tukem a vysypte moukou.
- Ve velké míse promíchejte mouku s práškem do pečiva a solí. V jiné míse utřete jogurt s cukrem, vejci, kůrou, vanilkou a olejem.
- Mokré přísady vlijte k suchým a vše dobře promíchejte. Borůvky oválejte ve lžíci mouky (v těstě pak neklesnou na dno) a vmíchejte je zlehka do těsta.
- Těsto vlijte do připravené formy, vložte do trouby a pečte asi 50 minut nebo až špejli, vpíchnutou do středu těsta, vytáhnete suchou, bez ulpělých drobků.
- Zatímco se chlebíček peče, svařte v malém kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup – až se cukr rozpustí a sirup bude čirý. Dejte stranou. Na polevu promíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vanilkový extrakt, případně přidejte mléko, aby byla poleva řidší.
- Až bude chlebíček upečený, vyndejte ho z trouby a nechte 10 minut stát ve formě. Pak ho vyklopte na mřížku a tu postavte na plech. Chlebíček propíchejte špejlí, špízem nebo párátkem a důkladně přelijte sirupem. Nechte ho vychladnout a pak ho hojně zakapejte polevou.
CO JE TO VLASTNĚ TEN HRNEK?
Odměřování na hrnky (někdy psáno i hrníčky či šálky) je sice mimořádně praktické, ale může sebou nést i úskalí – jak objemný „hrnek“ vlastně je? Za nejběžnější normu se pokládá ta americká, kdy je jeden „cup“ ten o objemu 250 ml. Nutno ovšem mít na paměti, že „mokré“ a „suché“ přísady mají jiný objem resp. váhu, takže třeba zatímco hrnek mléka má 250 ml, hrnek mouky už třeba jen 180 g, záleží to na druhu mouky a jejím vymletí. To je důležité při převodech „hrnkových“ receptů na metrické a pro usnadnění existují na internetu nesčetné převodní tabulky. Nicméně pro běžné hrnkové vaření (a jednoduché pečení) je důležitý hlavně poměr jednotlivých surovin, tedy to, abyste je všechny odměřovali stejným hrnkem.