Moje sladká kuchařka

Slavnostní dort s medovým krémem

Moje hodnocení
1x

Příjemná varianta na téma medovník, ovšem v podobě profesionálně vypadajícího dortu. Nicméně na přípravu je celkem nenáročný.

16 porcí
150 minut

Korpus

Medový krém

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Mouku, prášek, cukr, máslo, vejce a mléko ve velké míse dobře promíchejte. Těsto přesuňte do lehce vymazané a papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte 1 hodinu a 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je propečené.
  2. Nechte korpus chladnout ve formě 5 minut, pak ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Korpus pak opatrně vodorovně rozkrojte na 3 vrstvy.
  3. Na krém ušlehejte máslo elektrickými metlami do pěny, trvá to 6 až 8 minut. Přidejte moučkový cukr a med a šlehejte ještě dalších 6 až 8 minut, až vznikne lehký a nadýchaný krém. Čtvrtinu si dejte stranou a přidejte k ní pár kapek barviva.
  4. Jednotlivé pláty těsta spojujte neobarveným krémem, celý dort jím pak tence potřete a potáhněte ho rozváleným marcipánem nebo fondánem. Fondán nebo marcipán prohněťte na škrobem poprášené ploše.
  5. Zbylým obarveným krémem dort potřete a ozdobte pomocí cukrářského sáčku.
PRIMA TIP: Klasický marcipán (mandlová hmota) a fondán (cukrová hmota) jsou cukrářské přípravky, které zakoupíte ve specializovaných prodejnách nebo přes internet. Toto je slavnostní verze, potahování můžete vynechat, dort bude i tak výborný.

Vyzkoušejte i další medově sladké dezerty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Moje sladká kuchařka


Přečtěte si také

Recepty