Korpus
- hladká mouka (prosátá) 500 g (4 hrnky)
- cukr krupice 200–250 g (¾–1 hrnek)
- máslo (rozpuštěné) 250 g
- vejce 4 ks
- mléko 200 ml (¾ hrnku)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- kukuřičný škrob (na poprášení)
- marcipán (nebo hotový fondán) 250 g
Medový krém
- máslo (změklé) 500 g
- moučkový cukr (přesátý) 640 g (5 a ⅓ hrnku)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- med (pastovaný) 80 g (¼ hrnku)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Mouku, prášek, cukr, máslo, vejce a mléko ve velké míse dobře promíchejte. Těsto přesuňte do lehce vymazané a papírem vyložené formy o průměru 20 cm a pečte 1 hodinu a 30 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je propečené.
- Nechte korpus chladnout ve formě 5 minut, pak ho vyklopte na mřížku a nechte úplně vychladnout. Korpus pak opatrně vodorovně rozkrojte na 3 vrstvy.
- Na krém ušlehejte máslo elektrickými metlami do pěny, trvá to 6 až 8 minut. Přidejte moučkový cukr a med a šlehejte ještě dalších 6 až 8 minut, až vznikne lehký a nadýchaný krém. Čtvrtinu si dejte stranou a přidejte k ní pár kapek barviva.
- Jednotlivé pláty těsta spojujte neobarveným krémem, celý dort jím pak tence potřete a potáhněte ho rozváleným marcipánem nebo fondánem. Fondán nebo marcipán prohněťte na škrobem poprášené ploše.
- Zbylým obarveným krémem dort potřete a ozdobte pomocí cukrářského sáčku.
PRIMA TIP: Klasický marcipán (mandlová hmota) a fondán (cukrová hmota) jsou cukrářské přípravky, které zakoupíte ve specializovaných prodejnách nebo přes internet. Toto je slavnostní verze, potahování můžete vynechat, dort bude i tak výborný.
Vyzkoušejte i další medově sladké dezerty