Suroviny
- vlašské ořechy 100 g
- máslo 175 g
- med 100 g
- třtinový cukr 100 g
- vejce 3 ks
- hladká mouka 225 g
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 160 °C. Obdélníkovou zapékací formu 20 x 30 cm či pekáč vyložte pečicím papírem a vsypte na něj ořechy. Zlehka je pražte 5–6 minut v troubě a nasekejte nahrubo.
- V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte med a cukr a nechte ho zcela rozpustit. Povařte 1 minutu, odstavte a nechte mírně zchladnout.
- Vejce prošlehejte do pěny a pomocí metličky je rovnoměrně vmíchejte do vlažné medové směsi. Zapracujte ořechy a prosátou mouku s kypřicím práškem.
- Vlijte do připravené formy či pekáče a pečte 30–40 minut v předehřáté troubě, až povrch zezlátne a zpevní. Je-li těsto upečené, zjistíte testem špejlí. Zapíchněte ji do středu a vytáhněte. Je-li suchá nebo jen s pár vlhkými drobečky, koláč vyjměte a nechte na mřížce vychladnout.
- Rozkrájejte na čtverečky, hojně pocukrujte a podávejte. Koláč můžete doplnit řeckým jogurtem.
PRIMA TIP: Řecký med je unikátní svou chutí a vůní po různých rostlinách, na řeckých ostrovech roste přes 850 speciálních druhů, které nenajdete nikde jinde na světě. Nejznámější med je tymiánový.