Suroviny
- hladká mouka 420 g
- cukr krystal (krupice) 150 g
- vejce (vel. L) 1 ks
- máslo 60 g
- med 2 lžíce
- plnotučné mléko (čerstvé ) 5 lžic
- jedlá soda 1 lžička
Náplň č. 2
- zakysaná smetana (20% ) 200 g
- moučkový cukr 50 g
- med (extra med (tekutý) na potírání placek)
- vlašské ořechy 70 g
Postup přípravy
- Než začnete: Zakysaná smetana bude hodně tekutá – vůbec se toho nebojte, právě díky tomu bude medovník krásně vláčný a placky změknou. V tradičním receptu se opravdu používá klasické Salko, nikoliv to karamelizované, věřte mi, je to tak lepší.
- Máslo i Salko na krém vyndejte z lednice 2 hodiny před šleháním.
- Mouku prosejte do velké mísy. Cukr, vejce, máslo, med, mléko a jedlou sodu vložte do hrnce a na vyšším plamenu zahřívejte.
- Směs přitom šlehejte metličkou nebo ručním mixérem. Nechte ji zkaramelizovat do světle hněda a přelijte přes mouku.
- Promíchejte nejdříve vařečkou a poté použijte ruce. Zpracujte pevné, jen lehce lepivé těsto. S těstem by se mělo pracovat co nejrychleji, po vychladnutí je celkem tuhé a už to jde hůř.
- Troubu zapněte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto zvažte a rozdělte ho na 5 stejných dílů.
- Jeden díl si připravte na vál a zbytek kousků zakryjte potravinovou fólií, aby neokoraly. Nyní vyválejte tak hubenou placku, jak jen dokážete. Samozřejmě nemusí být průhledná, ale je dobré, aby měla tak 2 – 3 mm, protože v troubě zdvojnásobí svůj objem.
- Snažte se, aby placka byla co nejpravidelnější a vy tak dokázali vykrojit kolečko o průměru cca 20 – 22 cm. Můžete použít talíř, formu na dort nebo mísu.
- Placku položte na plech, pomocí mašlovačky pomažte medem a kolem ní rozprostřete odřezky. Vložte péct do trouby a pečte, dokud placka nebude krásně hnědá (představte si přitom jakou barvu by měl medovník mít a do takové placky pečte).
- Stejně pokračujte i s ostatními díly. Placky nechte vystydnou na mřížce a mezitím si připravte krémy.
- Změklé máslo šlehejte asi 20 minut (balónovou metlou ve stolním mixéru nebo ručním šlehačem) dokud máslo nezesvětlá a nenabyde na objemu.
- Poté po částech přilévejte kondenzované mléko a zašlehejte dohladka. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem podle chuti.
- Odkrojky vložte do food procesoru / sekáčku a rozmixujte na co nejjemnější moučku. Ořechy nasekejte nahrubo a nechte asi 6 kousků vcelku na ozdobu.
- Začněte tak, že položíte první placku na podnos, mezi který máznete trochu krému, aby dort držel na jednom místě. První placku pomažte krémem č. 1 (ten s kondenzovaným mlékem), přikryjte druhou plackou, pomažte krémem č. 2 a takto pokračujte až nakonec, kdy pátou placku pomažete krémem č. 1.
- Na potření kolem dokola použijte krém č. 1 a celý dort zahlaďte pomocí špachtle. Nyní na okraje opatrně „namáčkněte“ medovou moučku, ale netlačte, spíš ty kraje jen tak opatrně poprašte. Krém by neměl prosvítat.
- Vršek dortu hojně zasypte ořechy, a nakonec i moučkou, aby také nikde neprosvítal krém.
- Ozdobte celými ořechy a vložte do lednice minimálně na 24 hodin odležet. Placky krásně změknou a chutě se spojí, že už nikdy nebudete chtít jiný.