Suroviny
- špaldová hladká mouka 300 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- řepkový olej (zastudena lisovaný) 150 ml
- sůl špetka
- skořice 1 lžička
- hřebíček (mletý ) 1/3 lžičky
- med 250 ml
- vejce 2 ks
- earl grey (silný ) 200 ml
- hruška (zralá, na kostičky nakrájená (volitelné)) 1 ks
Poleva a posypka
- earl grey 50 ml
- med 2 lžíce
- sezamová semínka 1 lžíce
- fenykl 1 lžička
- lískové ořechy (nebo pistácie nebo lněná semínka) 3 lžíce
- kardamom 1/2 lžičky
- strouhaný kokos 2 lžíce
K podávání
- crème fraîche 150 g
- hruška (hodně zralé ) 2 ks
- máslo 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- vanilka špetka
- kardamom 1/2 lžičky
- citronová šťáva (malého ) z 1/2 citronu
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 185 °C a chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Připravte si velký hrnek velmi silného černého čaje, který louhujte klidně 15 minut.
- Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ručním mixérem přimíchejte 250 ml medu, 2 vejce a 200 ml vychladlého earl grey čaje.
- Pro větší vláčnost můžete přidat do těsta kostičky nakrájené hrušky.
- Těsto přelijte do formy a pečte cca 50 minut. Po 30 minutách můžete zakrýt alobalem, aby chlebíček na povrchu příliš nezhnědl.
- Zatímco se chlebíček peče, připravte si posypku. Ve hmoždíři rozdrťte semínka fenyklu spolu s oříšky.
- V menší misce pak vše promíchejte s kardamomem, kokosem a semínky.
- Jakmile chlebíček vyndáte z pece, připravte si medovou polevu.
- Na malé pánvičce smíchejte 50 ml čaje a 2 lžíce medu. Přiveďte k varu a ihned stáhněte z plotny.
- Chlebíček opatrně polijte ještě horký medovým sirupem a rovnou posypte směsí koření, semínek a kokosu.
- Plátek chlebíčku podávejte s velkou lžící creme fraiche a teplými hruškami.
- Teplé hrušky: Na větší pánvi rozehřejte máslo a přidejte větší kousky hrušek.
- Restujte cca 2 minutky, přidejte trošku vanilky a kardamomu.
- Restujte ještě třeba další 2 minuty, hrušky by měly být už měkké.
- Následně přidejte cca ½ lžíci cukru a citrónovou šťávu. Restujte další 1 minutku na nejvyšším plameni, tak aby hrušky lehce zkaramelizovaly.
- Hrušky ochutnejte, je třeba cítit koření a zároveň svěží kyselost díky citrónu.
Medový chlebíček s čajem Earl Grey a teplými hruškami 1 Zdroj: P&G Foodies