Medový chlebíček s čajem Earl Grey a teplými hruškami

Moje hodnocení
3x

Tento chlebíček je krásně vláčný, trošku chutí připomíná perník. A je dobrý i opečený na másle. Zkuste ho s teplými hruškami a pořádnou porcí creme fraiche. Sladká snídaně jedna báseň!

1 porce
60 minut

Suroviny

  • špaldová hladká mouka 300 g
  • kypřicí prášek 1 lžička
  • soda 1/2 lžičky
  • řepkový olej (zastudena lisovaný) 150 ml
  • sůl (špetka soli)
  • skořice 1 lžička
  • mletý hřebíček 1/3 lžičky
  • med 250 ml
  • vejce 2 ks
  • silný earl grey 200 ml
  • zralá hruška, na kostičky nakrájená (volitelné) 1 ks

Poleva a posypka

  • earl grey 50 ml
  • med 2 lžíce
  • sezam 1 lžíce
  • fenykl 1 lžička
  • oříšky (lískové ořechy nebo pistácie) nebo lněná semínka 3 lžíce
  • kardamom 1/2 lžičky
  • kokos (strouhaný kokos) 2 lžíce

K podávání

  • crème fraîche 150 g
  • hodně zralé hrušky 2 ks
  • máslo 1 lžíce
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 1 lžíce
  • špetka vanilky
  • kardamom 1/2 lžičky
  • citronová šťáva z ½ malého citronu

Postup přípravy

  1. Rozpalte troubu na 185 °C a chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
  2. Připravte si velký hrnek velmi silného černého čaje, který louhujte klidně 15 minut.
  3. Ve velké míse smíchejte suché ingredience. Ručním mixérem přimíchejte 250 ml medu, 2 vejce a 200 ml vychladlého earl grey čaje.
  4. Pro větší vláčnost můžete přidat do těsta kostičky nakrájené hrušky.
  5. Těsto přelijte do formy a pečte cca 50 minut. Po 30 minutách můžete zakrýt alobalem, aby chlebíček na povrchu příliš nezhnědl.
  6. Zatímco se chlebíček peče, připravte si posypku. Ve hmoždíři rozdrťte semínka fenyklu spolu s oříšky.
  7. V menší misce pak vše promíchejte s kardamomem, kokosem a semínky.
  8. Jakmile chlebíček vyndáte z pece, připravte si medovou polevu.
  9. Na malé pánvičce smíchejte 50 ml čaje a 2 lžíce medu. Přiveďte k varu a ihned stáhněte z plotny.
  10. Chlebíček opatrně polijte ještě horký medovým sirupem a rovnou posypte směsí koření, semínek a kokosu.
  11. Plátek chlebíčku podávejte s velkou lžící creme fraiche a teplými hruškami.
  12. Teplé hrušky: Na větší pánvi rozehřejte máslo a přidejte větší kousky hrušek.
  13. Restujte cca 2 minutky, přidejte trošku vanilky a kardamomu.
  14. Restujte ještě třeba další 2 minuty, hrušky by měly být už měkké.
  15. Následně přidejte cca ½ lžíci cukru a citrónovou šťávu. Restujte další 1 minutku na nejvyšším plameni, tak aby hrušky lehce zkaramelizovaly.
  16. Hrušky ochutnejte, je třeba cítit koření a zároveň svěží kyselost díky citrónu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

P&G Foodies

P&G Foodies P&G Foodies

Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.

Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.


Přečtěte si také

Recepty