Těsto
- máslo 200 g
- cukr krupice 300 g
- med 3 lžíce
- citronová šťáva 2 lžíce
- vejce 5 ks
- hladká mouka 500 g
- jedlá soda 1 lžíce
Krém
- sladké kondenzované mléko (karamelové) 1/2 plechovky
- máslo 150 g
- med 1 lžíce
Na posypání
- vlašské ořechy 10 g
Postup přípravy
- V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte cukr, med a citronovou šťávu a směs vyšlehejte dohladka. Nechte trochu zchladnout a zašlehejte vejce. Poté přisypte mouku smíchanou s jedlou sodou a vše spojte do hladké směsi.
- Řídké těsto natřete v tenké vrstvě na pečicí papír. Pečte postupně několik plechů v rozehřáté troubě na 200 °C asi 8 minut.
- Pláty těsta ořízněte na pravidelné, stejně velké obdélníky, odřezky rozdrobte a uschovejte na zdobení. Na pláty vychladlého těsta natírejte krém z vyšlehaného zkaramelizovaného kondenzovaného mléka, medu a másla. Pláty klaďte v několika vrstvách na sebe.
- Navrch dortu natřete tenkou vrstvu krému a posypejte drcenými ořechy a drobečky z odřezků těsta.
PRIMA TIPY:
- Na přípravu použijte co nejlepší květový med.
- Pokud neseženete karamelové Salko, kupte klasické slazené kondenzované mléko a plechovku zcela ponořenou ve vodě vařte 3 hodiny na mírném plameni, poté nechte zcela vychladnout.