Suroviny:
- šafrán 1 lžička
- mléko (vlažné) 200 ml
- hladká mouka 500 g
- třtinový cukr 60 g
- máslo 60 g
- sušené droždí 7 g
- vejce 2 ks
- rostlinný olej (na smažení)
- moučkový cukr (na posypání)
Postup přípravy:
Do menší misky nasypte lžičku šafránu, zalijte vlažným mlékem a šafrán v něm nechte louhovat asi 45 minut. Pak ho sceďte přes jemné sítko.
Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, změklé máslo, sušené droždí, vejce, šafránové mléko a vypracujte hladké a vláčné těsto. Zakryjte ho potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do dvojnásobného objemu, přibližně 60–90 minut.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, krátce ho prohněťte a rozdělte na 10 stejně velkých dílů. Každý kousek ještě rozdělte na tři stejné kousky, zakryjte je a nechte cca 20 minut kynout. Poté vždy ze tří dílků upleťte copy. Hotové pletence skládejte na pomoučený vál, zakryjte potravinářskou fólií a nechte 30 minut kynout.
Do velkého kastrolu nebo fritézy nalijte olej a rozehřejte ho ideálně na 180 °C. Pletence v něm smažte 3 minuty z každé strany. Vyndejte je a položte na papírový ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku. Ještě teplé je mírně poprašte moučkovým cukrem.
Další delikatesa z kynutého těsta? Pusťte si tento videorecept!
Kompletní recept najdete ZDE: Kynuté lívance