Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta
Zdroj: Marek Kučera
Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta
Zdroj:
Marek Kučera
Úžasný kousek, který se jen rozplývá. Aby ne, je plný másla… ale má ještě jedno tajemství – je totiž ze dvou druhů těsta, křehkého a odpalovaného, poskytne tedy dvojí smyslový zážitek, jelikož jedno těsto křupe a druhé je hedvábně hladké!
1 porce
90 minut
skandinávská
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení. 120 g mouky vsypte do mísy. Prsty nebo vidličkou k ní zapracujte studené máslo, až bude směs připomínat drobenku. Přilijte studenou vodu a rychle spojte do těsta, které drží pohromadě.
-
Přesuňte na plech a vymačkejte na placku o průměru 25 cm. Dejte stranou.
-
Ve velkém kastrolu promíchejte vodu s máslem, uveďte do prudkého varu, až se máslo rozpustí.
-
Sundejte z plotýnky a vmíchejte vanilku. Vsypte zbylou mouku a promíchejte na stejnorodou směs.
-
Vraťte kastrol na plotýnku, zahřívejte a důkladně promíchávejte, až vznikne hladké lesklé těsto. Sundejte z plotýnky a nechte stát 5 minut.
-
Přesuňte do robotu a po jednom zapracovávejte vejce – další přidejte, až bude předchozí beze stopy zapracované. Míchejte, až bude těsto hladké, lesklé a soudržné.
-
Přesuňte ho do připraveného korpusu a rozetřete. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo až lehce zezlátne.
-
Mezitím si připravte polevu, promíchejte moučkový cukr s bílým jogurtem a vanilkou. Polevou potřete koláč, ozdobte opraženými lupínky mandlí nebo kokosu.
Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta
Zdroj: Marek Kučera
Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta
Zdroj:
Marek Kučera