redakce Prima FRESH

Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta

Moje hodnocení
16x

Úžasný kousek, který se jen rozplývá. Aby ne, je plný másla… ale má ještě jedno tajemství – je totiž ze dvou druhů těsta, křehkého a odpalovaného, poskytne tedy dvojí smyslový zážitek, jelikož jedno těsto křupe a druhé je hedvábně hladké!

1 porce
90 minut
skandinávská

Suroviny

Poleva

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení. 120 g mouky vsypte do mísy. Prsty nebo vidličkou k ní zapracujte studené máslo, až bude směs připomínat drobenku. Přilijte studenou vodu a rychle spojte do těsta, které drží pohromadě.
  2. Přesuňte na plech a vymačkejte na placku o průměru 25 cm. Dejte stranou.
  3. Ve velkém kastrolu promíchejte vodu s máslem, uveďte do prudkého varu, až se máslo rozpustí.
  4. Sundejte z plotýnky a vmíchejte vanilku. Vsypte zbylou mouku a promíchejte na stejnorodou směs.
  5. Vraťte kastrol na plotýnku, zahřívejte a důkladně promíchávejte, až vznikne hladké lesklé těsto. Sundejte z plotýnky a nechte stát 5 minut.
  6. Přesuňte do robotu a po jednom zapracovávejte vejce – další přidejte, až bude předchozí beze stopy zapracované. Míchejte, až bude těsto hladké, lesklé a soudržné.
  7. Přesuňte ho do připraveného korpusu a rozetřete. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo až lehce zezlátne.
  8. Mezitím si připravte polevu, promíchejte moučkový cukr s bílým jogurtem a vanilkou. Polevou potřete koláč, ozdobte opraženými lupínky mandlí nebo kokosu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty