Suroviny
- hladká mouka 240 g
- máslo (studené máslo nakrájené na kostičky) 110 g
- voda (studená ) 2 lžíce
- voda 250 ml
- máslo (pokojové teploty) 110 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
- vejce (pokojové teploty) 3 ks
Poleva
- moučkový cukr 125 g
- bílý jogurt 2 lžíce
- vanilkový extrakt 1 lžička
- mandlové plátky (opražené mandlové lupínky nebo kokosové vločky na posypání)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte papírem na pečení. 120 g mouky vsypte do mísy. Prsty nebo vidličkou k ní zapracujte studené máslo, až bude směs připomínat drobenku. Přilijte studenou vodu a rychle spojte do těsta, které drží pohromadě.
- Přesuňte na plech a vymačkejte na placku o průměru 25 cm. Dejte stranou.
- Ve velkém kastrolu promíchejte vodu s máslem, uveďte do prudkého varu, až se máslo rozpustí.
- Sundejte z plotýnky a vmíchejte vanilku. Vsypte zbylou mouku a promíchejte na stejnorodou směs.
- Vraťte kastrol na plotýnku, zahřívejte a důkladně promíchávejte, až vznikne hladké lesklé těsto. Sundejte z plotýnky a nechte stát 5 minut.
- Přesuňte do robotu a po jednom zapracovávejte vejce – další přidejte, až bude předchozí beze stopy zapracované. Míchejte, až bude těsto hladké, lesklé a soudržné.
- Přesuňte ho do připraveného korpusu a rozetřete. Vložte do trouby a pečte 30 minut, nebo až lehce zezlátne.
- Mezitím si připravte polevu, promíchejte moučkový cukr s bílým jogurtem a vanilkou. Polevou potřete koláč, ozdobte opraženými lupínky mandlí nebo kokosu.
Skandinávský koláč ke kávě ze dvou druhů těsta Zdroj: Marek Kučera