Suroviny
- plnotučné mléko 1 litr
- dětská krupička 80 g
- hladká mouka 45 g
- sůl 1/2 lžičky (2 g)
- mletý kardamom 1 lžička (4 g)
- vejce 3 ks
- cukr krupice 70 g
- máslo 25 g + na vymazání formy

Postup přípravy
- Do hrnce nalijte mléko a ohřívejte, dokud není horké.
- Vsypejte krupičku, mouku, sůl, kardamom a metličkou rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Vařte asi 5 minut na mírném stupni, dokud kaše nezhoustne.
- Kaši nechte vychladnout na pokojovou teplotu, trvá to přibližně hodinu.
- Mezitím vymažte formu velkou 20 x 30 cm vrstvičkou másla a troubu předehřejte na 200 °C.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, to zabere nějakých 5 minut.
- Stěrkou je vmíchejte do vychladlé kaše. Směs bude velmi nadýchaná.
- Vlijte do formy a nahoru rozdělte kousíčky másla.
- Palačinku pečte 35–40 minut, aby byla na povrchu zlatavá. Hotovou palačinku nechte před krájením chvíli vychladnout. Klidně ji však můžete podávat i studenou.
- Servírujte se šlehačkou nebo s hustým bílým jogurtem a vaší oblíbenou marmeládou či čerstvým ovocem.
PRIMA TIP: Místo kardamomu můžete do těsta přidat zrníčka z 1/2 vanilkového lusku. Chuť bude jemnější a pro české jazýčky možná příjemnější.
Vyzkoušejte také rýžový nákyp s čokoládovou polevou a švestkami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou podle Karolíny Kamberské
Inspirujte se dalšími sladkými dobrotami ze skandinávské kuchyně