Sladká severská kuchařka

Ålandská palačinka (Ålandspannkaka) pečená v troubě podle Kristiny Lund – vyzkoušejte netradiční skandinávský dezert

Moje hodnocení
2x

Ålandy jsou souostroví ležící v Botnickém zálivu, na západ od Finska. Jsou autonomní finskou provincií, ve které se však mluví švédsky. Tradičním jídlem je tu Ålandská palačinka, upečená na plechu nebo v hranaté formě. Jejím základem je krupičná kaše s kardamomem, smíchaná s našlehanou vaječnou pěnou. Palačinka se nejčastěji servíruje se šlehačkou a švestkovým kompotem.

4 porce
90 minut
finská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Do hrnce nalijte mléko a ohřívejte, dokud není horké.
  2. Vsypejte krupičku, mouku, sůl, kardamom a metličkou rozmíchejte, aby nevznikly hrudky. Vařte asi 5 minut na mírném stupni, dokud kaše nezhoustne.
  3. Kaši nechte vychladnout na pokojovou teplotu, trvá to přibližně hodinu.
  4. Mezitím vymažte formu velkou 20 x 30 cm vrstvičkou másla a troubu předehřejte na 200 °C.
  5. Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé a nadýchané pěny, to zabere nějakých 5 minut.
  6. Stěrkou je vmíchejte do vychladlé kaše. Směs bude velmi nadýchaná.
  7. Vlijte do formy a nahoru rozdělte kousíčky másla.
  8. Palačinku pečte 35–40 minut, aby byla na povrchu zlatavá. Hotovou palačinku nechte před krájením chvíli vychladnout. Klidně ji však můžete podávat i studenou.
  9. Servírujte se šlehačkou nebo s hustým bílým jogurtem a vaší oblíbenou marmeládou či čerstvým ovocem.
PRIMA TIP: Místo kardamomu můžete do těsta přidat zrníčka z 1/2 vanilkového lusku. Chuť bude jemnější a pro české jazýčky možná příjemnější.

Vyzkoušejte také rýžový nákyp s čokoládovou polevou a švestkami podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Rýžový nákyp se švestkami a čokoládovou polevou podle Karolíny Kamberské

Inspirujte se dalšími sladkými dobrotami ze skandinávské kuchyně

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Sladká severská kuchařka

Kristina Lund Sladká severská kuchařka

Vydejte se se mnou na voňavou cestu severským pečením. Sladká severská kuchařka vás provede tradičními recepty všech severských zemí. Od dalekého Grónska na dechberoucí Island a odtud rovnou do Skandinávie – do Dánska, Finska, Norska a Švédska.

Nad hrníčkem kávy se začtěte do kulinářských tradic severských zemí a upečte si autentické recepty plné hřejivé vůně skořice a kardamomu. Kniha je pomyslným pokračováním mé prvotiny FIKA, sladká švédská kuchařka, která poprvé vyšla v roce 2018 a stále nachází své věrné čtenáře (a pekaře).

Kuchařku můžete koupit na mém e-shopu Děvče u plotny.


Přečtěte si také

Recepty