Suroviny
- marcipán (kvalitní) 200 g
- moučkový cukr 200 g
- máslo (rozpuštěné) 200 g
- vejce 4 ks
- hladká mouka 150 g
- kukuřičný škrob 50 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- vanilkový cukr (nebo vanilkový extrakt nebo semínka z vanilkového lusku) 1 lžička
- sůl 1/2 lžičky
Poleva
- smetana ke šlehání 75 ml
- cukr krupice 60 g
- med (tekutý) 75 ml
- máslo 75 g
- mandlové plátky 75 g
- vanilková zmrzlina (k podávání)

Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Marcipán nastrouhejte nahrubo, přisypte moučkový cukr a utřete pomocí elektrického šlehače. Přilijte vychladlé rozpuštěné máslo a pečlivě zašlehejte. Pak jedno po druhém přidávejte vejce a dál šlehejte, dokud směs nebude jednolitá.
- Do jiné mísy prosijte všechny suché přísady a pak opatrně zapracujte do tekuté směsi.
- Hotové těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem a pečte 35–40 minut dozlatova. Po vyndání z trouby dort zkontrolujte špejlí a nechte vychladnout.
- Karamelovou polevu připravte tak, že v kastrolu smícháte smetanu, cukr, med a máslo. Začnete zprudka zahřívat a při tom jemně prošlehávejte metličkou, dokud se směs nezačne lepit ke stěnám kastrolu. (Se šleháním to ovšem nepřehánějte, jinak by mohla být příliš tuhá.) Pak ji odstavte, vmíchejte plátky mandlí a ihned jí polijte hotový dort.
- Nakonec znovu zapněte troubu, nastavte funkci „gril“ a na 5–7 minut dort vložte dovnitř, aby karamel trochu ztmavnul. (V této fázi se ho vyplatí po celou dobu bedlivě hlídat, aby se vám v poslední chvíli nespálil.)
- Dort podávejte teplý, nejlépe s vanilkovou zmrzlinou.
Vyzkoušejte také jednoduchý čokoládový koláč podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Ten nejjednodušší čokoládový koláč na světě ze čtyř ingrediencí
Inspirujte se i dalšími sladkými recepty ze Skandinávie