Suroviny
- mléko 350 ml
- polohrubá mouka 200 g
- vejce 1 ks
- droždí 10 g
- cukr krupice 20 g
- sůl 1 špetka
- švestková povidla (na dochucení)
- ostružiny (na dochucení)
Postup přípravy
- Droždí pokojové teploty dejte do mísy a protřete s cukrem (lžíci), jakmile droždí zřídne, přidejte trochu teplého mléka (max. 70 stupňů). Přidejte lžíci mouky a tak nechte asi 10 minut kvásek vykynout.
- Do velké mísy přidejte prosátou mouku, přilijte vykynutý kvásek, vejce, zbylé vlažné mléko a zbytek cukru. Těsto promíchejte a osolte. Takto vzniklé těsto nechte na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout asi 25 minut (objem by se měl zdvojnásobit).
- Do rozpálené pánve jen zlehka potřené tukem nalijte vykynuté těsto a po obou stranách lívance opečte. Na závěr lívance potřete povidly a posypte ostružinami.
Vyzkoušejte také recept na nejlepší palačinky jako od maminky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE