Suroviny
- kachní prsa 2 ks
- paštika (např. kachní paštika s uzenými kachními prsy Čongrády) 300 g
- sušené švestky 50 g
- brusinkový džem 200 g
- červené víno 200 ml
- kváskový chleba
- cukr
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Kachní prsa očistěte, kůži nařízněte na proužky, osolte, opepřete.
- Opečte nejprve kůží dolů na pánvi po dobu cca 5 minut dozlatova. Poté prsa otočte a opékejte dalších cca 5 minut.
- Opečená kachní prsa nechte vychladnout, vložte do lednice alespoň na 1 hodinu a poté nakrájejte na tenké plátky.
- Plátky prsou položte na potravinovou folii tak, aby se lehce překrývaly a vytvořily jednolitý plát masa. Navrch naneste vrstvu paštiky, vše zabalte do ruličky, pevně utáhněte a nechte v lednici ztuhnout.
- Sušené švestky provařte s červeným vínem a cukrem a nechte vychladnout.
- Zbylé víno slijte a smíchejte s brusinkami.
- Chleba nakrájejte na tenké plátky a upečte v troubě na 200 °C cca 4 minuty dokřupava.
- Vychladlý váleček z kachních prsou s paštikou nakrájejte na plátky, přidejte marinovanou švestku a brusinkovou omáčku.
- Výsledný pokrm podávejte s opečeným chlebem.
PRIMA TIP: Kachní prsa vždy připravujte i s kůží, díky které si maso udrží svou plnou chuť a šťavnatost.
Tento recept je postavený na Kachní paštice s uzenými kachními prsy Čongrády. Tato paštika vychází z rodinné receptury Štefana Čongrádyho a získala prestižní ocenění Regionální potravina pro rok 2023 v Ústeckém kraji. Kachní prsa pro paštiku jsou nejprve několik dní naložena do solného láku a poté citlivě uzena. K nim se přidává zbytek masa z kachny, kachní játra, vyškvařené kachní sádlo a česnek. Výsledkem je lahodná paštika, kterou můžete najít pod značkou Čongrády společně s celou řadou dalších masných výrobků.
Vyzkoušejte také kachní prsa s medem a vodkou a pikantními pečenými bramborami podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou
Kompletní recept najdete ZDE