Regionální potravina

Roláda z kachních prsou plněná kachní paštikou, s marinovanou sušenou švestkou, brusinkovou omáčkou a pečeným chlebem

Moje hodnocení
2x

Nebojte se s kachnou experimentovat, nemusí to být vždy jen nedělní oběd. Využijte již hotovou kvalitní paštiku a vytvořte roládu z kachních prsou. Marinované sušené švestky a brusinková omáčka dodávají celému pokrmu na jemné kyselosti, která krásně kontrastuje s výraznou chutí uzeného kachního masa. Perfektní například jako předkrm na velikonoční tabuli.

4 porce
90 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Kachní prsa očistěte, kůži nařízněte na proužky, osolte, opepřete.
  2. Opečte nejprve kůží dolů na pánvi po dobu cca 5 minut dozlatova. Poté prsa otočte a opékejte dalších cca 5 minut.
  3. Opečená kachní prsa nechte vychladnout, vložte do lednice alespoň na 1 hodinu a poté nakrájejte na tenké plátky.
  4. Plátky prsou položte na potravinovou folii tak, aby se lehce překrývaly a vytvořily jednolitý plát masa. Navrch naneste vrstvu paštiky, vše zabalte do ruličky, pevně utáhněte a nechte v lednici ztuhnout.
  5. Sušené švestky provařte s červeným vínem a cukrem a nechte vychladnout.
  6. Zbylé víno slijte a smíchejte s brusinkami.
  7. Chleba nakrájejte na tenké plátky a upečte v troubě na 200 °C cca 4 minuty dokřupava.
  8. Vychladlý váleček z kachních prsou s paštikou nakrájejte na plátky, přidejte marinovanou švestku a brusinkovou omáčku.
  9. Výsledný pokrm podávejte s opečeným chlebem.
PRIMA TIP: Kachní prsa vždy připravujte i s kůží, díky které si maso udrží svou plnou chuť a šťavnatost.

Tento recept je postavený na Kachní paštice s uzenými kachními prsy Čongrády. Tato paštika vychází z rodinné receptury Štefana Čongrádyho a získala prestižní ocenění Regionální potravina pro rok 2023 v Ústeckém kraji. Kachní prsa pro paštiku jsou nejprve několik dní naložena do solného láku a poté citlivě uzena. K nim se přidává zbytek masa z kachny, kachní játra, vyškvařené kachní sádlo a česnek. Výsledkem je lahodná paštika, kterou můžete najít pod značkou Čongrády společně s celou řadou dalších masných výrobků.

Vyzkoušejte také kachní prsa s medem a vodkou a pikantními pečenými bramborami podle návodného videoreceptu s Karolínou Kamberskou

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Regionální potravina


Přečtěte si také

Recepty