Suroviny
- králík
- zeleninový vývar
Paštika
- uvařené králičí maso 500 g
- anglická slanina (anglická slanina v celku) 250 g
- cibule (vepřové sádlo) 100 g
- cibule (menší cibule) 1 ks
- nakládaný chřest 100 g
- vejce 2 ks
- žloutek 1 ks
- sůl a mletý pepř
- sladká smetana 100 ml
- sádlo na vymazání formy
- anglická slanina na plátky 200 g
Postup přípravy
- Maso uvařte v zeleninovém vývaru doměkka (cca 1 hod), poté vykostěte a spolu se 150 g slaniny v celku a s cibulí umelte dvakrát na masovém strojku.
- K umletému masu přidejte zbytek na kostičky nakrájené slaniny, vejce, žloutek, sádlo, mletý pepř, sůl, na kolečka krájený chřest a smetanu.
- Formu na paštiku vymažte sádlem, vyložte plátky anglické slaniny, naplňte fáší (masovou směsí), několikrát sklepněte, zakryjte pečicím papírem nebo alobalem a ve vodní lázni pečte ve vyhřáté troubě na 165 °C asi 80 minut.
- Paštiku nechte vychladnout, vyklopte ji a krájejte na porce. Podávejte s bílým chlebem nebo toasty.
Velikonoční králičí paštika Zdroj: Ondřej Slanina pro Tefal
Recept připravil známý kuchař Ondřej Slanina ve spolupráci se značkou Tefal.