Suroviny
- kachní prsa 4 ks
- pomerančový džus 200 ml
- med 2 lžíce
- vodka 50 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Pikantní brambory
Postup přípravy
- Nařežte kůži kachních prsou tak, aby vytvářela mřížku. Rozpalte pánev na střední plamen a položte na ni prsa kůží dolů, a to nasucho (vypeče se dostatek tuku). Snižte plamen a opékejte spíš na mírném žáru 12 minut. Pak otočte a pečte ještě 3–5 minut (podle tloušťky prsou) po druhé straně. Pak prsa vyndejte na teplé místo, kde budou 5–10 minut odpočívat zakryté alobalem.
- Do pánve na vypečené sádlo mezitím nalijte džus, med, vodku, sůl a pepř, rozmíchejte, a šťávu povařte několik minut, aby zhoustla. Vypněte plamen a přidejte ještě lžíci studeného másla, vmíchejte ji.
- Kachní prsa nakrájejte na tenké plátky, dejte na talíře a přelijte omáčkou. Podávejte například s jednoduchým salátem a rozpečenou bagetou.
- Vhodnou přílohou, která funguje i jako samostatné jídlo, jsou pikantně kořeněné opečené brambory: Brambory nakrájíme na čtvrtky (pokud jsou brambory pěkné, pečeme je se slupkou) a poklademe na plech pokrytý papírem na pečení. Osolíme, opepříme, část pro děti posypeme sladkou paprikou a dospělou část chilli. Pokapeme olivovým olejem.
- Pečeme v pořádně vyhřáté troubě po dobu, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu křupavé. Podle velikosti a druhu brambor to bude trvat cca hodinu.
Vyzkoušejte také velmi pomalu pečenou kachnu podle návodného videorecpetu
Kompletní recept najdete ZDE