Suroviny
- brambory 300 g (asi 2 větší)
- pastiňák 1 větší nebo 2 střední
- hladká mouka 3 lžíce
- vejce 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
- pepř (čerstvě namletý)
- řepkový olej (na smažení) 2–3 lžíce
Dokončení
- zakysaná smetana 1 kelímek
- sůl 1 špetka
- kyselá okurka 1 ks
- uzený losos (nebo jiná uzená ryba) 100 g
Postup přípravy
- Brambory oloupejte, nastrouhejte nahrubo a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Tu zachyťte, nechte pár minut stát, a až se usadí, vodu slijte, ale usazený škrob rozmíchejte a vraťte k bramborám.
- Pastináky také očistěte a nastrouhejte k bramborám. Přimíchejte mouku, vejce, sůl a pepř. Rozehřejte nepřilnavou pánev na středně horké plotýnce, kápněte do ní trochu oleje a lžící tvořte malé placičky velké jako dlaň a vysoké kolem jednoho centimetru. Opékejte je 2–3 minuty po každé straně, až zezlátnou. Zbytečně na ně nespěchejte, jinak ani brambory, ani pastinák nestačí změknout.
- Smetanu rozmíchejte se špetkou soli a najemno nastrouhanou okurkou. Rozdělte ji na každou placičku a ozdobte kouskem ryby. Pokud máte po ruce pár snítek čerstvého kopru, neváhejte ho využít k přikrášlení. Tak jako tak se nechte unést.
PRIMA TIP: Protože pastinák roste pomalu, často ho na záhoně nahradí jiné druhy zeleniny s rychlejšími váhovými přírůstky. A tak se po něm občas musí více pátrat, ale stojí to za to. Pokud se necítíte na jídlo, ve kterém by pastináky měly hrát hlavní roli, zkuste je nejprve použít jako doplněk k bramborám v těchto snadných placičkách.
Zkuste připravit doma marinovaného lososa gravlax podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Gravlax - marinovaný losos
Inspirujte se i dalšími zajímavými recepty od Florentýny