Suroviny
- rýžové nudle (tenké) 80 g
- filet z lososa 2 ks (po 200 g)
- šalotka 2 ks
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 1 malá hrst
- jarní cibulka (nakrájená) 1 malá hrst
- máta (lístky) 1 větší hrst
- sůl
Zálivka
- lepkavá rýže (syrová) 1 lžíce
- rybí omáčka 4 lžíce
- palmový cukr (nebo přírodní třtinový) 2 lžíce
- chilli koření (nebo podle chuti) 2 lžičky
- limetková šťáva 3 lžíce
Postup přípravy
- Nudle v misce zalijte vodou pokojové teploty a nechte asi 5 minut máčet. Zvláční, ale nebudou úplně měkké.
- Syrovou rýži opražte na suché pánvi při vyšší teplotě, až zezlátne. Sundejte z plotýnky a buď ji rozetřete v hmoždíři, nebo rozemelte v mlýnku na koření na jemný prášek, který promíchejte s ostatními uvedenými přísadami.
- Filety ryby osolte. Nepřilnavou pánev rozehřejte při vysoké teplotě, vlijte olej a až se rozehřeje, opečte na něm rybu z obou stran tak, jak ji chcete mít propečenou. Dejte stranou trochu vychladnout.
- Namočené nudle sceďte a ve vroucí osolené vodě vařte asi 2 minuty, nebo až změknou. Sceďte je a dejte do velké mísy.
- K nudlím vmíchejte na lupínky nakrájenou šalotku, rybu rozdělenou vidličkou na kousky, koriandr, jarní cibulku a lístky máty. Zakapejte zálivkou, zlehka promíchejte, chcete-li, poprašte ještě trochou chilli a podávejte.
PRIMA TIP: Lepkavá (suši) rýže je k dostání v supermarketech a asijských obchodech. Po opražení a rozemletí vytvoří zajímavou dochucovací přísadu (pozor, není to totéž jako rýžová mouka!), velmi oblíbenou v thajské kuchyni. Pokud ji ale zrovna nemáte po ruce, můžete takhle připravit i běžnou rýži, která bude jen trochu více křupavá.
Vyzkoušejte také salát ze skleněných nudlí a krevet podle návodného videoreceptu