Najděte si recept
Na co máte chuť?

Havajské poke bowl s lososem
Barevná miska pochází z Havaje. Podává se tam jako předkrm a zpravidla obsahuje zeleninu, ryby a přílohu. Jednotlivé komponenty se nemíchají jako u nás salát, ale skládají se vedle sebe tak, aby byly všechny druhy viditelné a každý si mohl vytvořit své ideální sousto. Perfektní způsob servírování pro děti (i dospělé), které nesnášejí, když se jídlo dotýká a míchá. Nechte se inspirovat svou chutí a nabídkou na trhu a obměňujte složení poke bowl podle libosti.
do 1 hodiny
2 porce
Suroviny (2 porce)
- sushi rýže 120 g
- rýžový ocet 1 lžíce
- sójová omáčka se sníženým obsahem soli 2 lžíce
- sezamový olej (lze nahradit olivovým) 1 lžíce
- čerstvý losos 300 g
- menší okurka 1 ks
- ředkvičky 6 ks
- čerstvé fava fazolky (nebo hrášek) 140 g
- avokádo 1/2 ks
- sezamová semínka 1 lžíce
- čerstvý koriandr 1 hrst
- limeta 1 ks
- sůl
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka. Obvykle to trvá 15–20 minut. Jakmile je rýže hotová (trochu lepkavá), přidejte rýžový ocet a špetku soli, zamíchejte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím namarinujte lososa. V misce smíchejte sójovou omáčku a sezamový olej. Z lososa odstraňte kůži, nakrájejte ho asi na 1,5cm kostky a vložte je do připravené marinády. Misku zakryjte a uložte do lednice.
- Okurku omyjte a škrabkou ji nastrouhejte na dlouhé plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, fazolky vyloupejte. Avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na plátky.
- Na dno misky dejte rýži, na ni položte kostky lososa a obložte ho fazolkami, okurkou, ředkvičkami a avokádem. Posypte sezamovými semínky a lístky koriandru a podávejte s limetkou.
Jíme zdravě po celý rok: Sezónní vaření levně a jednoduše
Začínali tři, mají za sebou stovky receptů a tři úspěšné kuchařky a teď připravili další. S kuchařkou Jíme zdravě po celý rok se snadno zorientujete, které ovoce a zelenina jsou ideální ke zpracování, obsahuje totiž sezónní kalendář. Jarní recepty pracují například s ředkvičkou, chřestem a špenátem, letní s cuketou, lilkem či drobným ovocem, na podzim na vás čeká nejen dýně, jablka a houby, v zimě zas budete vařit s batáty, kapustou či červenou řepou a podobně. Přes 150 receptů na 400 stranách pořídíte od října v knihkupectvích po celé ČR za 699 Kč nebo na eshopu Jíme zdravě. Zajímavostí je, že kniha je oboustranná, v polovině se bude přetáčet, proto má dvě výrazné obálky – s malinami ze strany přední a s kapustou ze strany zadní.