Havajské poke bowl s lososem

Moje hodnocení
11x

Barevná miska pochází z Havaje. Podává se tam jako předkrm a zpravidla obsahuje zeleninu, ryby a přílohu. Jednotlivé komponenty se nemíchají jako u nás salát, ale skládají se vedle sebe tak, aby byly všechny druhy viditelné a každý si mohl vytvořit své ideální sousto. Perfektní způsob servírování pro děti (i dospělé), které nesnášejí, když se jídlo dotýká a míchá. Nechte se inspirovat svou chutí a nabídkou na trhu a obměňujte složení poke bowl podle libosti.

2 porce
60 minut
americká

Suroviny

  • sushi rýže 120 g
  • rýžový ocet 1 lžíce
  • sójová omáčka se sníženým obsahem soli 2 lžíce
  • sezamový olej (lze nahradit olivovým) 1 lžíce
  • čerstvý losos 300 g
  • menší okurka 1 ks
  • ředkvičky 6 ks
  • čerstvé fava fazolky (nebo hrášek) 140 g
  • avokádo 1/2 ks
  • sezamová semínka 1 lžíce
  • čerstvý koriandr 1 hrst
  • limeta 1 ks
  • sůl

Postup přípravy

  1. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka. Obvykle to trvá 15–20 minut. Jakmile je rýže hotová (trochu lepkavá), přidejte rýžový ocet a špetku soli, zamíchejte a nechte zcela vychladnout.
  2. Mezitím namarinujte lososa. V misce smíchejte sójovou omáčku a sezamový olej. Z lososa odstraňte kůži, nakrájejte ho asi na 1,5cm kostky a vložte je do připravené marinády. Misku zakryjte a uložte do lednice.
  3. Okurku omyjte a škrabkou ji nastrouhejte na dlouhé plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, fazolky vyloupejte. Avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na plátky.
  4. Na dno misky dejte rýži, na ni položte kostky lososa a obložte ho fazolkami, okurkou, ředkvičkami a avokádem. Posypte sezamovými semínky a lístky koriandru a podávejte s limetkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty