Suroviny
- rýže (sushi) 120 g
- rýžový ocet 1 lžíce
- sójová omáčka (se sníženým obsahem soli) 2 lžíce
- sezamový olej (lze nahradit olivovým) 1 lžíce
- losos (čerstvý ) 300 g
- okurka (menší ) 1 ks
- ředkvičky 6 ks
- fazolky (čerstvé fava fazolky nebo hrášek) 140 g
- avokádo 1/2 ks
- sezamová semínka 1 lžíce
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- limetka 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu na obalu doměkka. Obvykle to trvá 15–20 minut. Jakmile je rýže hotová (trochu lepkavá), přidejte rýžový ocet a špetku soli, zamíchejte a nechte zcela vychladnout.
- Mezitím namarinujte lososa. V misce smíchejte sójovou omáčku a sezamový olej. Z lososa odstraňte kůži, nakrájejte ho asi na 1,5cm kostky a vložte je do připravené marinády. Misku zakryjte a uložte do lednice.
- Okurku omyjte a škrabkou ji nastrouhejte na dlouhé plátky. Ředkvičky očistěte a nakrájejte na tenké plátky, fazolky vyloupejte. Avokádo zbavte slupky i pecky a nakrájejte na plátky.
- Na dno misky dejte rýži, na ni položte kostky lososa a obložte ho fazolkami, okurkou, ředkvičkami a avokádem. Posypte sezamovými semínky a lístky koriandru a podávejte s limetkou.
Vyzkoušejte také poke bowl s marinovaným tuňákem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Poké aneb havajská miska s marinovaným tuňákem a kořenicí směsí furikake