Lívanečky
- červená řepa (uvařená) 100 g
- voda cca 120 ml
- hladká pšeničná mouka (nebo luštěninová) 130 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- jablečný ocet 1 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce + na smažení
Koprový krém
- krémový sýr 150 g
- kopr (najemno nasekaný) 2 lžičky
- citronová šťáva pár kapek
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- uzený losos 150 g
- kopr 1 malý svazek
- kapary 2-3 lžíce
- červená cibule (malá) 1 ks
- citrony 1 ks
- pepř černý (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Na lívanečky rozmixujte řepu s asi 120 ml vody. V míse promíchejte mouku, prášek a sůl, vlijte rozmixovanou řepu, ocet a olej a promíchejte dohladka. Je-li těstíčko příliš husté, zřeďte ho trochou vody. Těstíčko nechte nejméně 15 minut odpočívat, můžete i déle.
- Mezitím připravte koprový krém promícháním všech přísad dohladka.
- Rozehřejte nepřilnavou pánev, potřete ji trochou oleje a pak po částech smažte malé lívanečky – až po minutě či dvou začnou být okraje suché a uprostřed naskáčou bublinky, lívanec obraťte a osmažte z druhé strany.
- Usmažené lívanečky udržujte teplé. Před podáváním dejte na každý kopeček koprového krému, plátek uzeného lososa a dokončete posypáním nasekaným koprem a kapary, na tenké dílky nakrájenou cibulí a na závěr zakápněte citronovou šťávou a dobře opepřete.
PRIMA TIP: Hezká veganská verze – nebo prostě jen pro změnu – vznikne, když místo lososa použijete mrkev. Naloupejte ji po délce na tenké plátky a povařte asi 4 minuty v mírně osolené vodě, až zvláční. V misce pak promíchejte šťávu z 1 citronu, 2 lžíce nasekaného kopru, špetku soli a čerstvě umletý pepř a vmíchejte proužky mrkve tak, aby se důkladně obalily. Nechte je přikryté marinovat několik hodin, můžete i přes noc.
Vyzkoušejte také výborné cuketové placky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE