Suroviny
- brambory (varný typ A nebo B) 1 kg
- uzené maso (plec/krkovice) 400 g
- sádlo 30 g
- máslo 20 g
- cibule (velká ) 1 ks
- vejce 5 ks
- smetana (30–33% ) 200 ml
- sůl
- černý pepř
Postup přípravy
- Brambory omyjte a vložte do již vroucí vody, zachová se tak více vitaminu C.
- Uvařte je a poté ihned sceďte. Brambory by měly být vařené spíš méně než více, protože se ještě budou zapékat. Nechte je zchladnout.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na středně široká kolečka. Uzené nakrájejte na co nejmenší kostičky.
- Na větší pánvi na středním až nižším plamenu rozehřejte sádlo s máslem. Přidejte cibulku a zlehka ji restujte do sklovata.
- Je dobré, když necháte cibulku jemně zkaramelizovat, takže až začne trošku chytat barvu, přidejte uzené. Restujte na vyšším plamenu asi 5–7 minut a dejte stranou.
- Troubu zapněte na 170 °C. Menší a užší pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a na dno naskládejte první patro brambor. Řádně je osolte a zasypte třetinou uzeného.
- Pokračujte takto i s druhým a třetím patrem a nakonec položte na uzené poslední kousky brambor. Opět je posolte a připravte si čerstvě ušlehaná vejce.
- Vejce vyklepněte do větší mísy a pomocí metličky rozkvedlejte. Přilijte smetanu a spojte s vejci. Osolte, opepřete a naposledy provzdušněte pomocí metličky.
- Brambory rovnoměrně zalijte vaječnou směsí a vložte do trouby. Pečte ve střední části trouby dozlatova. Pokud máte digitální teploměr, vyzkoušejte vnitřní teplotu brambor, která by měla mít 80–90 °C.
- Jakákoliv vyšší teplota znamená, že vejce už jen vysušujete a výsledek bude sušší a sušší. Pokud teploměr nemáte, hlídejte vaječnou směs, ta bude ke konci pečení tekutá jen uprostřed až nakonec ztuhne i tam. Hned jak ztuhne, tak brambory vyndejte.
- Brambory servírujte třeba s kyselou okurkou nebo listovým salátkem. Měly by být krásně vláčné a kypré.
Francouzské brambory 2 Zdroj: Cat & Cook