Suroviny
- brambory (varný typ A nebo B) 1 kg
 - uzené maso (plec/krkovice) 400 g
 - sádlo 30 g
 - máslo 20 g
 - cibule (velká ) 1 ks
 - vejce 5 ks
 - smetana ke šlehání (30–33% ) 200 ml
 - sůl
 - černý pepř (čerstvě namletý)
 
    
    
Postup přípravy
- Brambory omyjte a vložte do již vroucí vody, zachová se tak více vitaminu C.
 - Uvařte je a poté ihned sceďte. Brambory by měly být vařené spíš méně než více, protože se ještě budou zapékat. Nechte je zchladnout.
 - Brambory oloupejte a nakrájejte na středně široká kolečka. Uzené nakrájejte na co nejmenší kostičky.
 - Na větší pánvi na středním až nižším plamenu rozehřejte sádlo s máslem. Přidejte cibulku a zlehka ji restujte do sklovata.
 - Je dobré, když necháte cibulku jemně zkaramelizovat, takže až začne trošku chytat barvu, přidejte uzené. Restujte na vyšším plamenu asi 5–7 minut a dejte stranou.
 - Troubu zapněte na 170 °C. Menší a užší pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem a na dno naskládejte první patro brambor. Řádně je osolte a zasypte třetinou uzeného.
 - Pokračujte takto i s druhým a třetím patrem a nakonec položte na uzené poslední kousky brambor. Opět je posolte a připravte si čerstvě ušlehaná vejce.
 - Vejce vyklepněte do větší mísy a pomocí metličky rozkvedlejte. Přilijte smetanu a spojte s vejci. Osolte, opepřete a naposledy provzdušněte pomocí metličky.
 - Brambory rovnoměrně zalijte vaječnou směsí a vložte do trouby. Pečte ve střední části trouby dozlatova. Pokud máte digitální teploměr, vyzkoušejte vnitřní teplotu brambor, která by měla mít 80–90 °C.
 - Jakákoliv vyšší teplota znamená, že vejce už jen vysušujete a výsledek bude sušší a sušší. Pokud teploměr nemáte, hlídejte vaječnou směs, ta bude ke konci pečení tekutá jen uprostřed až nakonec ztuhne i tam. Hned jak ztuhne, tak brambory vyndejte.
 - Brambory servírujte třeba s kyselou okurkou nebo listovým salátkem. Měly by být krásně vláčné a kypré.
 
Inspirujt se také receptem na francouzské brambory podle Romana Vaňka. Máme pro vás návodný videorecept
Kompletní recept najdete ZDE: Francouzské brambory s uzeným a vejci podle Romana Vaňka