návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Zapečené brambory s pórkem a mandlemi

6 porcí
do 1,5 hodiny
Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Autor: Marek Kučera Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Francouzské, lyonské, gratinované – skromné bramborové, leč chuťově luxusní jídlo patří k pokladům galské gastronomie a je všelijak obměňováno a doplňováno. Tentokrát přišel kromě brambor ke slovu pórek, jehož kuchyňský potenciál je nezměrný a ekonomická výhodnost značná. Těch pár mandlových lupínků už na výdajích tolik nezmění, zato s chutí a vzhledem prostého pokrmu udělá divy!
Reklama
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C už ve chvíli, kdy krájíte brambory. Zapékací formu (objem 1 litr) vymažte máslem. Do silnostěnného kastrolu dejte smetanu s mlékem, případně špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a nechte dojít k varu, pak hned sundejte z plotýnky.
  2. Do formy střídavě vrstvěte plátky brambor a kolečka pórku a každou vrstvu lehce osolte a opepřete. Končete bramborami a rovnoměrně přelijte smetanovou směsí, navrch posypte mandlovými lupínky, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, až brambory změknou a na povrchu zezlátnou. Na první půl hodinu můžete brambory zakrýt pečicím papírem, aby nehnědly příliš rychle, ke konci pečení naopak můžete teplotu zvýšit, aby se vytvořila hezká zapečená krusta.
Reklama
PRIMA TIP: První zmínky o Gratin dauphinois, jak se toto prosté jídlo z kraje Dauphiné na jihovýchodě Francie nazývá, pocházejí z konce 18. století, kdy se podávaly jako příloha k pečeným drobným ptáčkům… Jídlo je nicméně známé svou prostotou, správně do něj nepatří nic jiného než brambory, mléko a/nebo smetana, trocha másla a stroužek česneku (i když některé kuchařské autority zmatečně přidávají i vejce). Postup zapékání zůstává stejný. V podobných savojských zapečených bramborách vždy figuruje sýr (gruyѐre), zatímco v pravověrných lyonských zapečených bramborách se vrství plátky uvařených brambor s kolečky cibule a vše se přelévá vývarem. Nicméně kombinací surovin a postupů a také názvosloví se dnes vyznačuje i francouzská kuchyně…
Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Autor: Marek Kučera Zapečené brambory s pórkem a mandlemi

Další originální recepty za pár korun najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Jaro je tady! Užijte si ho s čerstvými recepty v novém čísle časopisu Prima FRESH

Související témata: Hlavní jídla , Francouzské kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama