návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zapečené brambory s pórkem a mandlemi

Hodnoceno: 0x
6 porcí
do 1,5 hodiny
Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Autor: Marek Kučera Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Francouzské, lyonské, gratinované – skromné bramborové, leč chuťově luxusní jídlo patří k pokladům galské gastronomie a je všelijak obměňováno a doplňováno. Tentokrát přišel kromě brambor ke slovu pórek, jehož kuchyňský potenciál je nezměrný a ekonomická výhodnost značná. Těch pár mandlových lupínků už na výdajích tolik nezmění, zato s chutí a vzhledem prostého pokrmu udělá divy!

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C už ve chvíli, kdy krájíte brambory. Zapékací formu (objem 1 litr) vymažte máslem. Do silnostěnného kastrolu dejte smetanu s mlékem, případně špetkou nastrouhaného muškátového oříšku a nechte dojít k varu, pak hned sundejte z plotýnky.
  2. Do formy střídavě vrstvěte plátky brambor a kolečka pórku a každou vrstvu lehce osolte a opepřete. Končete bramborami a rovnoměrně přelijte smetanovou směsí, navrch posypte mandlovými lupínky, vložte do trouby a pečte asi 45 minut, až brambory změknou a na povrchu zezlátnou. Na první půl hodinu můžete brambory zakrýt pečicím papírem, aby nehnědly příliš rychle, ke konci pečení naopak můžete teplotu zvýšit, aby se vytvořila hezká zapečená krusta.
PRIMA TIP: První zmínky o Gratin dauphinois, jak se toto prosté jídlo z kraje Dauphiné na jihovýchodě Francie nazývá, pocházejí z konce 18. století, kdy se podávaly jako příloha k pečeným drobným ptáčkům… Jídlo je nicméně známé svou prostotou, správně do něj nepatří nic jiného než brambory, mléko a/nebo smetana, trocha másla a stroužek česneku (i když některé kuchařské autority zmatečně přidávají i vejce). Postup zapékání zůstává stejný. V podobných savojských zapečených bramborách vždy figuruje sýr (gruyѐre), zatímco v pravověrných lyonských zapečených bramborách se vrství plátky uvařených brambor s kolečky cibule a vše se přelévá vývarem. Nicméně kombinací surovin a postupů a také názvosloví se dnes vyznačuje i francouzská kuchyně…
Zapečené brambory s pórkem a mandlemi
Autor: Marek Kučera Zapečené brambory s pórkem a mandlemi

Další originální recepty za pár korun najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Jarní číslo časopisu Prima FRESH

Jaro je tady! Užijte si ho s čerstvými recepty v novém čísle časopisu Prima FRESH

Související témata: Hlavní jídla , Francouzské kuchyně