Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Chilli con carne s čokoládou, rýží a tortillami
Klasické chilli con carne s mletým hovězím masem a červenými fazolemi
Chilli con carne je skvělé zahřívací jídlo. Navíc je velmi společenské, stačí vše servírovat ve velkých mísách a každý si nabere jen to, co má rád.
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- Olej 3 lžíce
- velká cibule, nakrájená najemno 1 ks
- červená paprika, na tenké proužky 1 ks
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- mleté chilli 1 zarovnaná lžička
- mletá sladká paprika 1 vrchovatá lžička
- mletá skořice 1/2 lžičky
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- libové mleté hovězí maso 500 g
- hovězí vývar 300 ml
- loupaná rajčata z konzervy 400 g
- sušená majoránka 1/2 lžičky
- třtinový cukr 1 lžička
- řajčatový protlak 2 lžíce
- Horká čokoláda 2–3 kostičky
- konzervované červené fazole 400 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V kastrolu si rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovata. Pak přidejte papriku, česnek, chilli, čerstvou chilli papričku, sladkou papriku, skořici a římský kmín, opékejte tři minuty a pak přidejte mleté hovězí maso.
- Opékejte dalších cca 8 minut za občasného zamíchání, všechno maso by na závěr mělo být opečené pěkně dohněda. Pak přidejte k masu propláchnuté fazole, několikrát promíchněte a vlijte do kastrolu k masovo-zeleninové směsi hovězí vývar.
- Při použití čerstvých fazolí je nutné je namočit předem, a před tím, než je přidáte k masu, z nich pečlivě slijte vodu. Čerstvé fazole se vaří/dusí společně s masem. Je dobré použít dva druhy fazolí, jídlo je pak pestřejší – např. kombinace bílých a černých nebo červených fazolí. Pokud použijete fazole konzervované, přidávají se do jídla později, tzn. zhruba po 20 minutách, spolu s čokoládou, aby se nerozvařily.
- Přidejte konzervovaná rajčata, majoránku a cukr, osolte a opepřete. Přidejte rajčatový protlak a promíchejte. Pak stáhněte plamen tak, aby směs jen probublávala, zakryjte pokličkou a nechte 20 minut vařit. Občas zkontrolujte – zamíchejte, a pokud se směs přichytává na dno kastrolu, můžete ji trochu podlít.
- Přidejte čokoládu a fazole, promíchejte a nechte ještě 10 minut probublávat. Pak ochutnejte a případně dochuťte chilli, záleží na vás, jestli jídlo chcete ostřejší, nebo jemnější, můžete přidat i čerstvý koriandr. Dobře promíchejte, opět zakryjte poklicí a nechte 10 minut odpočívat.
- Typickou přílohou pro chilli con carne je rýže a také kukuřičné tortilly. Připravte rýži, udělejte si salsu a nahřejte tortilly. Do několik misek dejte papričky jalapenos, vyrobenou salsu a zakysanou smetanu. Servírujete tak, že každý si na prostorný talíř sám servíruje chili con carne, rýži, tortillu, přídavné omáčky a smetanu.
Chilli con carne s čokoládou, rýží a kukuřičnými tortillami Foto: Hermína / Prima