Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chilli con carne – jednoduchý recept podle Jamieho Olivera
Chilli con carne je skvělé jídlo, které se báječně hodí, pokud vaříte pro větší partu. Mleté maso, rajčata a fazole jsou základ, důležité je dochucení, pokud vaříte i pro děti, vynechte chilli a přiostřete si jídlo až na talíři. A pokud vaříte pro rodinu, udělejte raději větší množství a část zamrazte.
do 1,5 hodiny
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 2 lžíce
- mleté chilli nebo kajenský pepř 1 zarovnaná lžička
- mletý římský kmín 1 zarovnaná lžička
- mletá skořice 1 zarovnaná lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- červená paprika 2 ks
- konzervované fazole (nejlépe červené nebo černé) 2 plechovky
- sekaná konzervovaná rajčata 2 plechovky
- mleté hovězí maso 500 g
- čerstvý koriandr 1 svazek
- balzamikový ocet 2 lžíce
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nadrobno nakrájejte nebo ještě lépe rozsekejte v robotu cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer.
- V široké vysoké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej a přihoďte nasekanou zeleninu. Přihoďte mleté chilli, římský kmín a skořici. Osolte a opepřete a restujte asi 7 minut, průběžně míchejte.
- Poté přidejte červenou papriku nakrájenou na kostičky, slité fazole, sekaná rajčata a 1 plechovku vody. Promíchejte a do omáčky přidejte mleté maso, snažte se ho rozmělnit na co nejmenší kousky.
- Ze svazku koriandru odkrojte stonky a najemno je nasekejte. Přidejte do omáčky, dochuťte ji balzamikovým octem a podle chuti i solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, zmírněte oheň a napůl přikryjte poklicí. Vařte 1 hodinu, občas promíchejte.
- Servírujte s rýží, s trochou bílého jogurtu, skrojkem limety a posypte lístky koriandru. Skvělá je také nakládaná červená cibule. Chilli lze podávat i s kuskusem, pečenými bramborami nebo jen s dobrým pečivem.
PRIMA TIP: Chilli se tradičně připravuje z hovězího masa, ale klidně vyzkoušejte i lehčí verzi z mletého krůtího nebo kuřecího masa, ale dobře funguje i klasická směs (vepřové + hovězí).
S Klárou v kuchyni
Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!
Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...
Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))