Suroviny
- cibule 2 ks
- česnek 3 stroužky
- mrkev 2 ks
- řapíkatý celer 2 řapíky
- olivový olej 2 lžíce
- chilli (mleté nebo kajenský pepř) 1 zarovnaná lžička
- římský kmín (mletý ) 1 zarovnaná lžička
- mletá skořice 1 zarovnaná lžička
- červená paprika 2 ks
- fazole (konzervované,nejlépe červené nebo černé) 2 plechovky
- rajčata (sekaná konzervovaná ) 2 plechovky
- mleté hovězí maso 500 g
- koriandr (čerstvý ) 1 svazek
- balzamikový ocet 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
K podávání
- rýže (uvařená )
- bílý jogurt
- limetka (skrojky )
- červená cibule (nakládaná,není nutné)
Postup přípravy
- Nadrobno nakrájejte nebo ještě lépe rozsekejte v robotu cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer.
- V široké vysoké pánvi nebo v kastrolu rozehřejte olivový olej a přihoďte nasekanou zeleninu. Přihoďte mleté chilli, římský kmín a skořici. Osolte a opepřete a restujte asi 7 minut, průběžně míchejte.
- Poté přidejte červenou papriku nakrájenou na kostičky, slité fazole, sekaná rajčata a 1 plechovku vody. Promíchejte a do omáčky přidejte mleté maso, snažte se ho rozmělnit na co nejmenší kousky.
- Ze svazku koriandru odkrojte stonky a najemno je nasekejte. Přidejte do omáčky, dochuťte ji balzamikovým octem a podle chuti i solí a pepřem.
- Přiveďte k varu, zmírněte oheň a napůl přikryjte poklicí. Vařte 1 hodinu, občas promíchejte.
- Servírujte s rýží, s trochou bílého jogurtu, skrojkem limety a posypte lístky koriandru. Skvělá je také nakládaná červená cibule. Chilli lze podávat i s kuskusem, pečenými bramborami nebo jen s dobrým pečivem.
PRIMA TIP: Chilli se tradičně připravuje z hovězího masa, ale klidně vyzkoušejte i lehčí verzi z mletého krůtího nebo kuřecího masa, ale dobře funguje i klasická směs (vepřové + hovězí).