Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chilli con dýně
Populární jídlo pro nasycení davů ještě získá na chuti, když ho doplníte dýní. Klasické chilli con carne s hovězím masem nasládlá chuť dýně skvěle podtrhne.
do 1 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- menší dýně, např. Hokkaidó 1 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 2 řapíky
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená 1 ks
- mleté hovězí 600 g
- konzervovaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
- konzervované tmavé fazole 400 g (1 plechovka)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Dýni rozkrojte na čtvrtky, vyberte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky (Hokkaidó dýni nemusíte loupat, ostatní druhy dýní oloupejte).
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, celer, česnek a chilli papričku. Smažte asi 6 až 7 minut, promíchávejte. Přidejte mleté maso a na vysokém plameni smažte 10 minut, až zhnědne. Vmíchejte rajčata, dýni, osolte, opepřete a uveďte do varu. Pak plamen snižte a pod pokličkou pokrm duste 20 minut za občasného promíchání, až dýně změkne.
- Do kastrolu přidejte fazole a vše vařte ještě 2 až 3 minuty. Chilli podávejte v hlubších miskách s čerstvým pečivem nebo tousty, je výborné i další den, kdy se chutě rozleží. Je to jeden z pokrmů, který nemá cenu připravovat v malém množství a dá se i výborně zmrazit.
Chilli con dýně; foto: Marek Kučera