Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chilli con dýně
Populární jídlo pro nasycení davů ještě získá na chuti, když ho doplníte dýní. Klasické chilli con carne s hovězím masem nasládlá chuť dýně skvěle podtrhne.
do 1 hodiny
6–8 porcí
Suroviny (6–8 porcí)
- menší dýně, např. Hokkaidó 1 ks
- Olivový olej 1 lžíce
- cibule, nakrájená nadrobno 1 ks
- řapíkatý celer, nakrájený nadrobno 2 řapíky
- česnek jemně nasekaný 2 stroužky
- červená chilli paprička, zbavená semínek a nakrájená 1 ks
- mleté hovězí 600 g
- konzervovaná krájená rajčata 800 g (2 plechovky)
- konzervované tmavé fazole 400 g (1 plechovka)
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Dýni rozkrojte na čtvrtky, vyberte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky (Hokkaidó dýni nemusíte loupat, ostatní druhy dýní oloupejte).
- Ve velkém kastrolu rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli, celer, česnek a chilli papričku. Smažte asi 6 až 7 minut, promíchávejte. Přidejte mleté maso a na vysokém plameni smažte 10 minut, až zhnědne. Vmíchejte rajčata, dýni, osolte, opepřete a uveďte do varu. Pak plamen snižte a pod pokličkou pokrm duste 20 minut za občasného promíchání, až dýně změkne.
- Do kastrolu přidejte fazole a vše vařte ještě 2 až 3 minuty. Chilli podávejte v hlubších miskách s čerstvým pečivem nebo tousty, je výborné i další den, kdy se chutě rozleží. Je to jeden z pokrmů, který nemá cenu připravovat v malém množství a dá se i výborně zmrazit.
Chilli con dýně; foto: Marek Kučera