Suroviny
- hovězí maso (kvalitní nahrubo mleté) 500 g
- červená cibule 1 ks
- olivový olej 2 lžíce
- mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- celá skořice 2–3 cm
- chilli (mleté) 1 lžička
- uzená paprika 3/4 lžičky
- oregano 1/2 lžičky
- římský kmín (mletý) 1/2 lžičky
- chilli papričky (červená) 1 ks
- rajský protlak 2 lžíce
- drcená rajčata 1 plechovka
- červené fazole 1 plechovka
- hovězí vývar 500 ml
- čokoláda ( 70%) 2 čtverečky
Marinovaná cibule
- červená cibule 1 ks
- limetka 1 ks
- sůl
Postup přípravy
- Mrkev očistěte a spolu s cibulí ji nakrájejte na kostičky. Česnek utřete s malým množstvím soli. V silnostěnném hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli, nechte ji zpěnit a zhruba po 1 minutě přidejte nakrájenou mrkev.
- Za stálého míchání nechte mrkev s cibulí na mírném ohni jemně zezlátnout a změknout (5–7 minut). Přidejte utřený česnek. Jakmile se rozvoní, přidejte veškeré koření (skořice, mleté chilli, uzená paprika, římský kmín, oregano) a nechte ho 2 minuty orestovat.
- Poté přidejte mleté maso, které dřevěnou vařečkou rozdělte na menší kousky a opečte ho do zezlátnutí a odpaření veškeré tekutiny (3–4 minuty). Na závěr přidejte rajčatový protlak, nakrájenou chilli papričku a nechte 2 minuty zarestovat. Vše zalijte plechovkou drcených rajčat a hovězím vývarem tak, aby bylo maso zcela potopené. Osolte, opepřete, promíchejte, přiveďte k varu a 60–90 minut nechte za občasného míchání jemně probublávat. Pokud by se tekutina příliš odpařila, přidejte vývar nebo horkou vodu. Omáčka by měla zhoustnout.
- Zhruba 30 minut před koncem vaření propláchněte kidney fazole pod tekoucí vodou, přidejte je k masu a promíchejte.
- Po přidání fazolí si připravte marinovanou cibuli. Červenou cibuli nakrájejte na tenké nudličky, dejte ji do misky, posolte a zakápněte šťávou z 1 limetky. Promíchejte a nechte 10 minut uležet.
- Těsně před podáváním přidejte do chilli con carne čokoládu a nechte ji rozpustit. Podle chuti dosolte a dopepřete. Podávejte s rýží basmati, zakysanou smetanou, naloženou cibulí a posypané lístky čerstvého koriandru.