Suroviny
- fazole (pinto nebo borlotti) 150 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- mleté hovězí maso 500 g
- červená paprika 1 ks
- chilli (mleté) 2 lžičky
- římský kmín (mletý) 2 lžičky
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- oregano 1 lžička
- sůl
- rajčatové pyré 2 lžíce
- krájená rajčata (v konzervě) 800 g (2 plechovky)
- cukr 1 lžička (nebo podle chuti)
- bobkový list 2 ks
- hovězí vývar 250 ml
K podávání
- kukuřice
- chilli papričky (zelená)
- limetka
- rýže (vařená nebo kukuřičné chipsy)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Fazole propláchněte a namočte přes noc do vody. Slijte, propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte 15 minut. Sceďte.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, česnek podrťte. V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední stupeň a opékejte cibuli a česnek zhruba 3 minuty doměkka. Přidejte hovězí maso a restujte. Papriku nakrájejte na 1cm kostičky, vsypte do hrnce, přidejte koření, oregano a osolte. Pečte 5 minut, než maso zezlátne. Přilijte rajčatové pyré a rajčata a 1 minutu vařte, přidejte fazole, cukr, bobkový list a vývar a vařte 7 hodin na nízkém stupni, dokud fazole nezměknou.
- Dochuťte a podávejte s kukuřičnými chipsy nebo dušenou rýží a ozdobené kukuřicí, koriandrem, zelenou chilli papričkou a limetkou.
- NA SPORÁKU: Fazole propláchněte a namočte přes noc do vody. Slijte, propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte 20 minut. Sceďte.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, česnek podrťte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední stupeň a opékejte cibuli a česnek zhruba 3 minuty doměkka. Přidejte hovězí maso a restujte. Papriku nakrájejte na 1cm kostičky, vsypte do hrnce, přidejte koření, oregano a osolte. Pečte 5 minut, než maso zezlátne. Přilijte rajčatové pyré a 1 minutu vařte, přidejte rajčata, cukr, bobkové listy, vývar a 250 ml vody a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte 1,5 hodiny vařit.
- Vsypte fazole a vařte ještě 30 minut doměkka, občas promíchejte, případně přilijte vodu dle potřeby. Okořeňte a podávejte s kukuřičnými chipsy nebo dušenou rýží a ozdobené kukuřicí, koriandrem, zelenou chilli papričkou a limetkou.
PRIMA TIP: Chilli con carne z pomalého hrnce