Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Chilli con carne z pomalého hrnce
Mexická klasika, známá jako hlavní jídlo, se ve své domovině používá i jako základ tacos, burritos nebo dip k nachos. Jeden pokrm a tolik možností – ještě, že lze snadno zmrazit. A pokud nemáte doma pomalý hrnec, máme pro vás i verzi receptu na sporáku :)
nad 2 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- fazole pinto nebo borlotti 150 g
- Cibule 1 ks
- Česnek 2 stroužky
- Olivový olej 1 lžíce
- mlěté hovězí maso 500 g
- červená paprika 1 ks
- mleté chilli 2 lžičky
- mletý římský kmín 2 lžičky
- mletá uzená paprika 2 lžičky
- Oregano 1 lžička
- Sůl
- rajčatové pyré 2 lžíce
- krájená rajčata v konzervě 800 g (2 plechovky)
- Cukr 1 lžička (nebo podle chuti)
- Bobkový list 2 ks
- hovězí vývar 250 ml
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V POMALÉM HRNCI: Fazole propláchněte a namočte přes noc do vody. Slijte, propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte 15 minut. Sceďte.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, česnek podrťte. V nádobě pomalého hrnce rozehřejte olej na střední stupeň a opékejte cibuli a česnek zhruba 3 minuty doměkka. Přidejte hovězí maso a restujte. Papriku nakrájejte na 1cm kostičky, vsypte do hrnce, přidejte koření, oregano a osolte. Pečte 5 minut, než maso zezlátne. Přilijte rajčatové pyré a rajčata a 1 minutu vařte, přidejte fazole, cukr, bobkový list a vývar a vařte 7 hodin na nízkém stupni, dokud fazole nezměknou.
- Dochuťte a podávejte s kukuřičnými chipsy nebo dušenou rýží a ozdobené kukuřicí, koriandrem, zelenou chilli papričkou a limetkou.
- NA SPORÁKU: Fazole propláchněte a namočte přes noc do vody. Slijte, propláchněte, vložte do velkého hrnce, zalijte dostatečným množstvím vody a vařte 20 minut. Sceďte.
- Mezitím nakrájejte cibuli nadrobno, česnek podrťte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední stupeň a opékejte cibuli a česnek zhruba 3 minuty doměkka. Přidejte hovězí maso a restujte. Papriku nakrájejte na 1cm kostičky, vsypte do hrnce, přidejte koření, oregano a osolte. Pečte 5 minut, než maso zezlátne. Přilijte rajčatové pyré a 1 minutu vařte, přidejte rajčata, cukr, bobkové listy, vývar a 250 ml vody a zahřívejte k varu. Snižte teplotu, přiklopte pokličkou a nechte 1,5 hodiny vařit.
- Vsypte fazole a vařte ještě 30 minut doměkka, občas promíchejte, případně přilijte vodu dle potřeby. Okořeňte a podávejte s kukuřičnými chipsy nebo dušenou rýží a ozdobené kukuřicí, koriandrem, zelenou chilli papričkou a limetkou.
Chilli con carne z pomalého hrnce; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce
Zdravá jídla z pomalého hrnce
Olivia Andrews
Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.
Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.
100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.
Nakladatelství Omega, 499 Kč