Suroviny
- nudle (somyeon ) 200 g
- kimchi
- salátová okurka
- sezamová semínka (opražená )
- vejce (naměkko nebo natvrdo uvařené) 2 ks
Omáčka
- chilli pasta (gochujang) 4 lžíce
- sójová omáčka 2 lžíce
- česnek 3 stroužky
- cukr (nebo med) 2 lžíce
- bílý vinný ocet (nebo rýžový ocet) 2 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- sezamová semínka (opražená ) 1 lžíce
Pro přípravu tohoto jídla se používají tenké pšeničné nudle Somyeon, známé také jako Somen v japonské kuchyni. Díky tomu, že jsou tenké, vaří se pouze 3–4 minuty, což celkovou délku přípravy jídla značně zkracuje. Pak už stačí jen smíchat s omáčkou a je hotovo. Pokud neseženete originál nudle Somyeon, můžete použít jakékoli jiné tenké nudle, například soba nebo capellini.
Nudle se tradičně podávají ještě s čerstvě nakrájenou salátovou okurkou, případně jarní cibulkou, kimchi a vařeným vejcem. Ale možností je ještě více – populární přísady jsou i sezamová semínka, zelí, ledový salát, listy perily nebo mrkev.
Pro přípravu omáčky potřebujete jednu speciální ingredienci, a tou je fermentovaná chilli pasta gochujang. Většina korejských receptů se bez ní neobejde. Není nijak extrémně pálivá, má lehce zakouřenou chuť a díky fermentaci vydrží velmi dlouho připravena k použití. I u nás už je celkem běžně k sehnání v asijských obchodech a dobře zásobených vietnamských večerkách.
Postup přípravy
- Nejprve v misce smíchejte všechny ingredience na omáčku a nechte zatím stranou.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu. Poté je sceďte a propláchněte v ledové vodě, aby se zastavil var. Ručně je přitom promíchávejte, aby se nudle zbavily přebytečného škrobu. Poté je nechte dobře okapat a přendejte je do mísy.
- Přidejte k nim omáčku a rukou dobře promíchejte, aby byl všechny nudle rovnoměrně obalené omáčkou. Přendejte do misek, navrch dejte trochu naloženého kimchi, okurku nakrájené na velmi tenké julienne nudlička, posypte opraženými sezamovými semínky a můžete přidat rozkrojené vejce, uvařené tak, jak to máte rádi.
PRIMA TIP: Aby tohle jídlo chutnalo tak, jak má, je klíčové udržet nudle v ideální žvýkavé konzistenci. Protože jsou nudle tenké, je snadné je rozvařit. Proto ještě před vařením připravte mísu se studenou vodou a kostkami ledu. Jakmile uvařené nudle scedíte, přendejte je do ledové lázně a zprudka je ochlaďte.