Suroviny
- rýžové nudle (ploché ) 150 g
- arašídy (nesolené ) 1 hrst
- vejce 2 ks
- kuřecí prsa (nebo bloček tofu / 2 hrsti krevet) 1 ks
- rostlinný olej 4 lžíce
- červené chilli papričky (nebo ¼ lžičky chilli vloček) 1 ks
- jarní cibulka 3 ks
- česnek 2 stroužky
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst
- limetka (k podávání)
- sůl 1 špetka
Omáčka
- třtinový cukr (kokosový nebo palmový cukr) 4 lžíce
- tamarindová pasta ( limetová šťáva nebo rýžový ocet) 1 lžíce
- rybí omáčka 3 lžíce
- sójová omáčka 3 lžíce
Postup přípravy
- Nudle namočte na 30–60 minut do studené vody. Ve woku nasucho opečte arašídy, až se rozvoní, ale pozor, ať se nespálí. Přesypte je do misky, nechte trochu zchladnout a pak nasekejte nadrobno.
- Vejce prošlehejte vidličkou se solí. Maso nebo tofu pokrájejte na menší kousky, krevety oloupejte. Chilli papričku, jarní cibulku a oloupaný česnek nakrájejte na tenké plátky. Suroviny na omáčku prošlehejte dohladka.
- V pánvi wok rozpalte olej na nejvyšší teplotu, opečte v něm kuře nebo tofu, až na povrchu zbělá a začne zlátnout, nebo krevety dorůžova. V horkém oleji to trvá pár minut u masa a tofu a 1 minutu u krevet. Vsypte chilli papričku, jarní cibulku a česnek a opékejte 30 vteřin dozlatova. Shrňte na stranu, vlijte vejce a nechte ho napůl ztuhnout. Nudle sceďte a přidejte do woku. Promíchejte a restujte ještě 1 minutu.
- Zalijte omáčkou, prohřejte ještě 30 vteřin, posypte arašídy a rozdělte na talíře. Podávejte zasypané nasekaným koriandrem a skrojkem limety k zastříknutí.
PRIMA TIP: Kromě arašídů můžete pad thai posypat smaženou cibulkou (koupíte ji už hotovou), klíčky, nasekanou jarní cibulku, koriandrem nebo thajskou bazalkou.
Vyzkoušejte také čínské kuřecí kung pao z restaurace Sia podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE