Suroviny
- sushi rýže (nebo jiná krátkozrnná rýže, uvařená) 200 g v nevařeném stavu
- řasy nori (množství dle chuti)
- cuketa 1/4 ks
- mrkev (malá) 1 ks
- mleté maso (nebo tuňák v konzervě) 100 g
- sójová omáčka 3 lžíce
- víno mirin 1 lžíce
- třtinový cukr (nebo med) 1/2 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- olej (k restování)
Tradice jumeokbap sahá až do období, kdy byly rýžové koule jednoduchým pokrmem pro dělníky a vojáky. Dnes jsou oblíbené po celé Koreji jako rychlý oběd nebo svačina „na cestu“. Když jdou spolu korejské páry na piknik, tak si mezi sebou předávají vlastnoručně vytvořené jumeokbap, protože prostřednictvím tohoto pokrmu odhalí oblíbené ingredience svého protějšku. Sezamový olej a mořské řasy jim dodávají typickou asijskou chuť, zatímco zelenina a maso zajistí výživnost.
Postup přípravy
Připravte omáčku ze sójové omáčky, rýžového vína (nebo mirinu), třtinového cukru (či medu) a sezamového oleje. Dobře promíchejte a odložte bokem.
Nakrájejte cuketu a mrkev na malé kostičky a mořské řasy na tenké proužky.
Na pánvi rozehřejte olej a přidejte mleté hovězí maso nebo tuňáka z konzervy, restujte dozlatova.
Přidejte kostičky mrkve a cukety, restujte, dokud zelenina nezměkne.
Přilijte připravenou omáčku a nechte vše krátce provařit, aby se chutě propojily.
Vypněte oheň, přidejte vařenou rýži a nori řasy, promíchejte a nechte směs zchladnout.
Vlhkýma rukama tvarujte kuličky o velikosti pěsti.
Nakonec je můžete obalit zbylými mořskými řasami.
PRIMA TIPY:
Do středu kuliček vložte kousek sýra, vařené vajíčko nebo zeleninovou směs.
Zkuste vegetariánskou variantu – místo masa použijte nadrobené tofu nebo tempeh.
Posypte koule praženým sezamem nebo doplňte pikantní majonézou pro extra chuť.
Pro „fusion“ verzi zkombinujte korejské chutě s lososem a avokádem – připomene sushi koule.
Vyzkoušejte také domácí sushi podle návodného videorecpetu
Kompletní recept najdete ZDE: Vyzkoušejte domácí sushi podle Šéfa