redakce Prima FRESH

Poklady německé kuchyně: Košíčky z Černého lesa neboli Black forest či Schwarzwald

Moje hodnocení
2x

Historie připisuje původní recept na Schwarzwalder Torte cukráři kavárny Ahrend v Bad Godesbergu Josefu Kellerovi. Vytvořil prý jej roku 1915 a kombinace tmavého čokoládového těsta, hebké bílé šlehačky a rudých třešní v elegantním dortu prý byla inspirována barvami tamního ženského kroje. Jiná verze připisuje recept jinému cukráři, Erwinu Hildebrandovi z Tingenu, kde se prý poprvé podával roku 1930. Ať tak či tak, brzy se stal nejznámějším dortem německé provenience a dnes se připravuje po celém světě. Tyhle švarcvaldské košíčky mu vzdávají malou poctu.

12 porcí
90 minut
německá

Suroviny

Náplň

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Nasekanou čokoládu a kakao dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout a pak dejte asi na 20 minut do ledničky, během chlazení jednou promíchejte.
  2. Mezitím v míse promíchejte mouku, cukr, sůl a sodu. V jiné míse prošlehejte olej s vejci, octem a vanilkou. Do této směsi vmíchejte rozpuštěnou vychladlou čokoládu s kakaem a dobře promíchejte, paky vsypte moučnou směs a opět dobře promíchejte.
  3. Těsto rozdělte do 12 důlků formy na muffiny, vyloženými papírovými košíčky. Pečte v předehřáté troubě 17 až 19 minut, vyzkoušejte špejlí, je-li těsto propečené. Nechte košíčky vychladnout chvíli ve formě, pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte úplně vychladnout.
  4. Do košíčku udělejte nahoře důlek a naplňte zavařenými třešněmi, asi 1½ až 2 lžíce na košíček. Ozdobte smetanou ušlehanou s cukrem dotuha, doplňte ještě třešní a čokoládovou posypkou. Před podáváním nechte asi 20 minut odpočinout.

Vyzkoušejte také recept na tradiční čokoládové brownies podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty