Suroviny
- tmavá čokoláda (kvalitní, nasekaná na kousky) 85 g
- kakao (holandského typu) 35 g
- voda (horká) 200 ml
- chlebová mouka 100 g
- cukr krupice 150 g
- sůl 1/2 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- rostlinný olej cca 50 ml
- vejce (velká) 2 ks
- ocet (bílý) 2 lžičky
- vanilkový extrakt 1 ½ lžičky
Náplň
- třešně (zavařené)
- smetana ke šlehání 370 ml
- cukr krupice 50 g
- čokoládové hobliny (na zdobení)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Nasekanou čokoládu a kakao dejte do misky a zalijte vroucí vodou. Prošlehejte dohladka. Nechte vychladnout a pak dejte asi na 20 minut do ledničky, během chlazení jednou promíchejte.
- Mezitím v míse promíchejte mouku, cukr, sůl a sodu. V jiné míse prošlehejte olej s vejci, octem a vanilkou. Do této směsi vmíchejte rozpuštěnou vychladlou čokoládu s kakaem a dobře promíchejte, paky vsypte moučnou směs a opět dobře promíchejte.
- Těsto rozdělte do 12 důlků formy na muffiny, vyloženými papírovými košíčky. Pečte v předehřáté troubě 17 až 19 minut, vyzkoušejte špejlí, je-li těsto propečené. Nechte košíčky vychladnout chvíli ve formě, pak je přesuňte na drátěnou mřížku a nechte úplně vychladnout.
- Do košíčku udělejte nahoře důlek a naplňte zavařenými třešněmi, asi 1½ až 2 lžíce na košíček. Ozdobte smetanou ušlehanou s cukrem dotuha, doplňte ještě třešní a čokoládovou posypkou. Před podáváním nechte asi 20 minut odpočinout.
Poklady německé kuchyně: Košíčky z Černého lesa neboli Black forest či Schwarzwald Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také recept na tradiční čokoládové brownies podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE