redakce Prima FRESH

Poklady německé kuchyně: Bramborový chleba

Moje hodnocení
1x

Použití vláčných, škrobnatých uvařených brambor do chlebového těsta je stejně šetrné jako geniální. Bramborami se v chudých venkovských domácnostech kdysi nastavovala drahá a málo dostupná mouka, ale příjemným vedlejším účinkem je krásná vláčnost a jemnost těsta, které je navíc báječně soudržné. Ideální chleba pro začátečníky a také ideální nosič všech báječných pomazánek, základ obložených chlebů, příloha k polévkám i hlavním jídlům!

1 porce
120 minut
německá

Suroviny

Postup přípravy

  1. V míse promíchejte mouku s droždím, kořením a cukrem. Vlijte vodu a asi 10 minut hněťte.
  2. Mísu přikryjte čistou utěrkou a těsto nechte na teplém místě asi 20 minut kynout. Mezitím případně uvařte brambory.
  3. Brambory protlačte nejlépe lisem případně je najemno podrťte. Vmíchejte je k těstu spolu se solí a vejci.
  4. Těsto důkladně prohněťte, asi 10 minut, a podle potřeby přidávejte další mouku tak, aby se těsto nelepilo, ale zůstalo ještě vláčné. Podle typu/savosti brambor to může být až ½ kg další mouky.
  5. Mísu opět přikryjte a nechte těsto kynout ještě asi 1 hodinu. Troubu předehřejte na 200 °C a postavte do ní na dno ohnivzdornou nádobu s vodou.
  6. Těsto vyklopte na pomoučenou plochu, bude hodně měkké a lepkavé. Poprašte ho hojně moukou a vytvarujte dva menší nebo jeden velký bochník. Položte je na moukou poprášený plech, lehce je postříkejte vodou a ostrým nožem nebo žiletkou několikrát šikmo nařízněte.
  7. Vložte do trouby a pečte 40 až 60 minut, až chléb zezlátne. Chvíli ho nechte chladnout na plechu, pak přesuňte na drátěnou mřížku.
PRIMA TIP: Chlebové koření nejčastěji obsahuje kmín, anýz a/nebo fenykl, případně koriandr, někdy i tymián či černuchu. Zejména první tři jsou známé tím, že zabraňují nadýmání, což může být při konzumaci čerstvě upečeného chleba užitečné. Směsi se prodávají hotové, ale můžete si je samozřejmě namíchat sami podle chuti a preferencí.

Vyzkoušejte také recept na jednoduchou italskou focacciu. Zvládnete ji raz dva podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Další zajímavé recepty z německé kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty