Suroviny
- celé kuře (o váze cca 1,7 kg, rozdělené na 8 kousků ) 1 ks
- olivový olej
- cibule (velká, nakrájená nahrubo) 1 ks
- česnek (rozetřený) 3 stroužky
- mletá skořice 2 ½ lžičky
- mletý zázvor 1 ½ lžičky
- krájená rajčata 800 g
- vývar (nebo voda) 275 ml
- šafrán (nitky) 1 špetka
- med 5 lžic
- voda (pomerančovníková) 1 lžička
- Mandlové lupínky (opražené) 25 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- koriandr (čerstvý, k podávání)
Postup přípravy
- Porce kuřete osolte, opepřete a opečte je ze všech stran ve velké nepřilnavé pánvi nebo kastrolu. Vyndejte je, nechte stranou a v pánvi teď smažte cibuli, až zvláční a začne se zabarvovat. Přidejte česnek, skořici a zázvor a ještě minutu za stálého míchání smažte. Vsypte rajčata, vše promíchejte, snižte teplotu a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
- Dejte vařit vývar nebo vodu, vsypte nitky šafránu a nechte je chvíli máčet, pak přilijte k omáčce, kterou uveďte do mírného varu. Vložte opečené kousky kuřete i se šťávou, kterou pustily, přelijte je omáčkou a na velmi mírném stupni vařte přikryté asi 25 až 30 minut, až bude maso křehké.
- Kousky kuřete opět vyndejte a udržujte stranou na teple. Omáčku uveďte do varu a svařte ji asi na hustotu smetany, pak vmíchejte med a vařte, až omáčka zhoustne asi jako zavařenina. Ochutnejte ji, jestli nepotřebuje osolit a opepřit, pak vmíchejte pomerančovníkovou vodu. Vložte zpět kuře a už jen krátce prohřejte.
- Podávejte posypané opraženými mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a s kuskusem a/nebo chlebovými plackami.
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou