Suroviny
- celé kuře (o váze cca 1,7 kg, rozdělené na 8 kousků ) 1 ks
 - olivový olej
 - cibule (velká, nakrájená nahrubo) 1 ks
 - česnek (rozetřený) 3 stroužky
 - mletá skořice 2 ½ lžičky
 - mletý zázvor 1 ½ lžičky
 - krájená rajčata 800 g
 - vývar (nebo voda) 275 ml
 - šafrán (nitky) 1 špetka
 - med 5 lžic
 - voda (pomerančovníková) 1 lžička
 - Mandlové lupínky (opražené) 25 g
 - sůl
 - pepř (čerstvě namletý)
 - koriandr (čerstvý, k podávání)
 
Postup přípravy
- Porce kuřete osolte, opepřete a opečte je ze všech stran ve velké nepřilnavé pánvi nebo kastrolu. Vyndejte je, nechte stranou a v pánvi teď smažte cibuli, až zvláční a začne se zabarvovat. Přidejte česnek, skořici a zázvor a ještě minutu za stálého míchání smažte. Vsypte rajčata, vše promíchejte, snižte teplotu a za občasného míchání vařte asi 5 minut.
 - Dejte vařit vývar nebo vodu, vsypte nitky šafránu a nechte je chvíli máčet, pak přilijte k omáčce, kterou uveďte do mírného varu. Vložte opečené kousky kuřete i se šťávou, kterou pustily, přelijte je omáčkou a na velmi mírném stupni vařte přikryté asi 25 až 30 minut, až bude maso křehké.
 - Kousky kuřete opět vyndejte a udržujte stranou na teple. Omáčku uveďte do varu a svařte ji asi na hustotu smetany, pak vmíchejte med a vařte, až omáčka zhoustne asi jako zavařenina. Ochutnejte ji, jestli nepotřebuje osolit a opepřit, pak vmíchejte pomerančovníkovou vodu. Vložte zpět kuře a už jen krátce prohřejte.
 - Podávejte posypané opraženými mandlovými lupínky, nasekaným koriandrem a s kuskusem a/nebo chlebovými plackami.
 
                                
        
    
Vyzkoušejte také pečené kuře s máslem a zeleninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Výtečné pečené kuře s máslem a zeleninou