Suroviny
- sterilovaná cizrna bez nálevu 2 plechovky
- dobrý zeleninový vývar 750 ml
- mrkev nakrájená na kolečka 1 ks
- cibule nakrájená na kostičky 1 ks
- šťáva z 1/2 citronu
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- Harissa 1 lžička
- česnek, prolisovaný 2 stroužky
- Olivový olej 2 lžíce
- Sůl
- čerstvý koriandr
- hladkolistá petržel
- sušené chilli na ozdobu
Postup přípravy
- Ve větším kastrolu rozpalte olej, přidejte nakrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Potom přidejte mrkev, společně 2–3 minuty restujte, dochuťte česnekem a zalijte vývarem. Vařte do změknutí mrkve.
- Poté do polévky přidejte všechno koření, cizrnu (trochu cizrny si nechte stranou na dekoraci), osolte a asi 5 minut povařte. Na závěr polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka, dochuťte citronovou šťávou a případně ještě dosolte.
- Hotovou polévku dozdobte čerstvým koriandrem, petrželkou, nasekaným chilli nebo kuličkami cizrny. Podávejte s teplým pita chlebem.