Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce

Moje hodnocení
10x

Keramická nádoba zvaná „tažin“ je typickou součástí marocké kuchyně. Pokud máte tažin doma, můžete masové koule i vejce z následujícího receptu vařit dohromady. Protože sehnat tažin nemusí být zrovna jednoduché, recept jsme poupravili tak, že si ho může připravit každý. Kdybyste chtěli mít na talíři i něco zeleného, k masovým koulím se skvěle hodí třeba hrášek. Není to sice úplně autentické, ale na druhou stranu velmi chutné. Jako přílohu servírujte také chléb, který si budou moci všichni strávníci namáčet do chutné rajčatové omáčky.

4 porce
60 minut
africká

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Nejdříve si připravte masové koule. V kuchyňském robotu nasekejte nadrobno cibuli, petržel a koriandr. Přidejte mleté jehněčí maso a vytvořte pomocí robotu hmotu konzistence pasty. Tu přendejte do mísy.
  2. Přidejte sůl, pepř, římský kmín, papriku a strouhanku. Rukama pečlivě promíchejte a postupně tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dejte je na pečicí plech. Přikryjte a odstavte chvíli stranou.
  3. Teď přijde na řadu omáčka. V robotu nasekejte cibuli, petržel a česnek. Tuto směs poté dejte na pánev. Pánev by měla být dostatečně velká, aby se na ni vešly všechny masové koule v jedné vrstvě. Teď ke směsi cibule, petržele a česneku přidejte rajčata, vývar, římský kmín, pepř, skořici, 1/4 až 1 lžičky kajenského pepře (podle chuti) a cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a přiklopené duste asi 15 minut.
  4. Do pánve dejte v jedné vrstvě všechny masové koule, pánev přiklopte a duste asi 20 až 30 minut, dokud nebudou koule zcela propečené.
  5. Tento marocký pokrm servírujte nejlépe v hlubokých talířích na polévku nebo ve větších miskách. Masové koule by měly být položeny na lůžku z rajčatové omáčky. Doprostřed dejte ztracené vejce nebo volské oko a servírujte ihned po uvaření.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty