Najděte si recept
Na co máte chuť?

Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce
Suroviny (4 porce)
- cibule, nasekaná 1/2 ks
- pár snítek hladkolisté petržele
- pár snítek čerstvého koriandru
- mleté jehněčí maso 500 g
- mořská sůl 1,5 lžičky
- mletý bílý pepř 1/2 lžičky
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- strouhanka 1 lžíce
- vejce k servírování 4 ks
Omáčka:
- cibule, nasekaná 1,5 ks
- hladkolistá petržel 1 menší hrst
- česnek 2 stroužky
- konzervovaná sekaná rajčata 400 g
- kuřecí, jehněčí nebo zeleninový vývar 300 ml
- mletý římský kmín 1/2 lžičky
- mletý bílý pepř 1 lžička
- mletá skořice 1/4 lžičky
- kajenský pepř podle chuti
- cukr krupice 1 špetka
Postup
- Nejdříve si připravte masové koule. V kuchyňském robotu nasekejte nadrobno cibuli, petržel a koriandr. Přidejte mleté jehněčí maso a vytvořte pomocí robotu hmotu konzistence pasty. Tu přendejte do mísy.
- Přidejte sůl, pepř, římský kmín, papriku a strouhanku. Rukama pečlivě promíchejte a postupně tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dejte je na pečicí plech. Přikryjte a odstavte chvíli stranou.
- Teď přijde na řadu omáčka. V robotu nasekejte cibuli, petržel a česnek. Tuto směs poté dejte na pánev. Pánev by měla být dostatečně velká, aby se na ni vešly všechny masové koule v jedné vrstvě. Teď ke směsi cibule, petržele a česneku přidejte rajčata, vývar, římský kmín, pepř, skořici, 1/4 až 1 lžičky kajenského pepře (podle chuti) a cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a přiklopené duste asi 15 minut.
- Do pánve dejte v jedné vrstvě všechny masové koule, pánev přiklopte a duste asi 20 až 30 minut, dokud nebudou koule zcela propečené.
- Tento marocký pokrm servírujte nejlépe v hlubokých talířích na polévku nebo ve větších miskách. Masové koule by měly být položeny na lůžku z rajčatové omáčky. Doprostřed dejte ztracené vejce nebo volské oko a servírujte ihned po uvaření.
Vejce na 100 způsobů
Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.
Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.
Vydalo nakladatelství Omega.