Suroviny
- cibule (nasekaná) 1/2 ks
- hladkolistá petržel pár snítek
- koriandr (čerstvého ) pár snítek
- jehněčí mleté maso 500 g
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- mletá sladká paprika 1 lžička
- strouhanka 1 lžíce
- vejce (k servírování) 4 ks
- bílý pepř (mletý ) 1/2 lžičky
- mořská sůl 1,5 lžičky
Omáčka
- cibule (nasekaná) 1,5 ks
- hladkolistá petržel 1 menší hrst
- česnek 2 stroužky
- rajčata (konzervovaná sekaná) 400 g
- vývar (kuřecí, jehněčí nebo zeleninový ) 300 ml
- římský kmín (mletý ) 1/2 lžičky
- mletá skořice 1/4 lžičky
- cukr krupice 1 špetka
- bílý pepř (mletý ) 1 lžička
- kajenský pepř (podle chuti)
Postup přípravy
- Nejdříve si připravte masové koule. V kuchyňském robotu nasekejte nadrobno cibuli, petržel a koriandr. Přidejte mleté jehněčí maso a vytvořte pomocí robotu hmotu konzistence pasty. Tu přendejte do mísy.
- Přidejte sůl, pepř, římský kmín, papriku a strouhanku. Rukama pečlivě promíchejte a postupně tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dejte je na pečicí plech. Přikryjte a odstavte chvíli stranou.
- Teď přijde na řadu omáčka. V robotu nasekejte cibuli, petržel a česnek. Tuto směs poté dejte na pánev. Pánev by měla být dostatečně velká, aby se na ni vešly všechny masové koule v jedné vrstvě. Teď ke směsi cibule, petržele a česneku přidejte rajčata, vývar, římský kmín, pepř, skořici, 1/4 až 1 lžičky kajenského pepře (podle chuti) a cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a přiklopené duste asi 15 minut.
- Do pánve dejte v jedné vrstvě všechny masové koule, pánev přiklopte a duste asi 20 až 30 minut, dokud nebudou koule zcela propečené.
- Tento marocký pokrm servírujte nejlépe v hlubokých talířích na polévku nebo ve větších miskách. Masové koule by měly být položeny na lůžku z rajčatové omáčky. Doprostřed dejte ztracené vejce nebo volské oko a servírujte ihned po uvaření.
Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce Zdroj: Vejce na 100 způsobů