reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce
Autor: Vejce na 100 způsobů Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce

Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce

Hodnoceno: 4x
Keramická nádoba zvaná „tažin“ je typickou součástí marocké kuchyně. Pokud máte tažin doma, můžete masové koule i vejce z následujícího receptu vařit dohromady. Protože sehnat tažin nemusí být zrovna jednoduché, recept jsme poupravili tak, že si ho může připravit každý. Kdybyste chtěli mít na talíři i něco zeleného, k masovým koulím se skvěle hodí třeba hrášek. Není to sice úplně autentické, ale na druhou stranu velmi chutné. Jako přílohu servírujte také chléb, který si budou moci všichni strávníci namáčet do chutné rajčatové omáčky.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Nejdříve si připravte masové koule. V kuchyňském robotu nasekejte nadrobno cibuli, petržel a koriandr. Přidejte mleté jehněčí maso a vytvořte pomocí robotu hmotu konzistence pasty. Tu přendejte do mísy.
  2. Přidejte sůl, pepř, římský kmín, papriku a strouhanku. Rukama pečlivě promíchejte a postupně tvořte kuličky o velikosti vlašského ořechu. Dejte je na pečicí plech. Přikryjte a odstavte chvíli stranou.
  3. Teď přijde na řadu omáčka. V robotu nasekejte cibuli, petržel a česnek. Tuto směs poté dejte na pánev. Pánev by měla být dostatečně velká, aby se na ni vešly všechny masové koule v jedné vrstvě. Teď ke směsi cibule, petržele a česneku přidejte rajčata, vývar, římský kmín, pepř, skořici, 1/4 až 1 lžičky kajenského pepře (podle chuti) a cukr. Zamíchejte a přiveďte k varu. Poté teplotu snižte a přiklopené duste asi 15 minut.
  4. Do pánve dejte v jedné vrstvě všechny masové koule, pánev přiklopte a duste asi 20 až 30 minut, dokud nebudou koule zcela propečené.
  5. Tento marocký pokrm servírujte nejlépe v hlubokých talířích na polévku nebo ve větších miskách. Masové koule by měly být položeny na lůžku z rajčatové omáčky. Doprostřed dejte ztracené vejce nebo volské oko a servírujte ihned po uvaření.
Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce
Autor: Vejce na 100 způsobů Marocký tažin s masovými koulemi v rajčatové omáčce

reklama

Vejce na 100 způsobů

Vejce jsou nutričně nedocenitelnou součástí jídelníčku a nezáleží přitom na tom, zda je zařadíte do snídaní, salátů, jestli je máte radši vařená, nebo je krájíte a připravujete z nich dresink, mícháte je do horké polévky nebo jsou součástí slaných koláčů a frittat. Vejce jsou zdrojem kvalitní bílkoviny. Vaječný žloutek i bílek jsou bohaté na nejrůznější živiny, přitom se nejedná o příliš drahou surovinu.

Tato kniha vám předkládá 100 zajímavých způsobů, jak vejce připravit, aby vás to nikdy nepřestalo nudit a abyste zazářili před nejednou návštěvou. Vejce natvrdo, naměkko, vejce ztracená i míchaná a mnohá další získají díky této publikaci zcela nový rozměr. Naučíte se je kombinovat do nečekaných kombinací, připravovat z nich pokrmy světové kuchyně, a dokonce z nich míchat i lahodné drinky, které uspějí na každém večírku. Vejce jsou neskutečně variabilní surovinou a o tom se díky této knize přesvědčíte i vy.

Vydalo nakladatelství Omega.