Najděte si recept
Na co máte chuť?

Mrkvovo-pastinákový pikantní salát na marocký způsob
Opražené koření vnese do křupavého salátu ze strouhané kořenové zeleniny hřejivý nádech. Harissa, severoafrická pasta z chilli a koření, dodá této jedinečné verzi crudités pikantní náboj.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- mletá skořice 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- mletý koriandr 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- velké mrkve 3 ks (asi 375 g)
- velké pastináky 3 ks (asi 375 g)
- čerstvá citronová šťáva 60 ml
- med 1 lžíce
- pasta harissa 3 lžičky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- extra panenský olivový olej 6 lžic
- vyloupané pražené pistácie, nahrubo nasekané 60 g
- rozinky 125 g
- nahrubo nasekaný čerstvý koriandr nebo máta 1 hrnek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V malé pánvičce se silným dnem smíchejte skořici, kmín, koriandr, zázvor a za stálého míchání pražte při středně nízké teplotě, dokud se neuvolní aroma, asi 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte vychladnout do pokojové teploty.
- Oloupejte mrkve a pastináky a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Odložte stranou.
- V malé misce smíchejte opražené koření, citronovou šťávu, med, pastu harissa a necelou 1 čajové lžičky soli. Pomalu vmíchejte olivový olej a udělejte dresink. Ochutnejte a dle potřeby dokořeňte.
- V míse smíchejte pistácie se špetkou soli. Přidejte mrkev a pastináky, rozinky, 1 čajové lžičky soli, trochu pepře, dresink a dobře promíchejte. Dle chuti dokořeňte. Přendejte salát do servírovací mísy, posypte koriandrem a ihned podávejte.