Suroviny
- mletá skořice 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- koriandr (mletý ) 1 lžička
- mletý zázvor 1 lžička
- mrkev (velké ) 3 ks (asi 375 g)
- pastiňák (velké) 3 ks (asi 375 g)
- citronová šťáva (čerstvá ) 60 ml
- med 1 lžíce
- harissa 3 lžičky
- extra virgin olivový olej 6 lžic
- pistácie (vyloupané pražené, nahrubo nasekané) 60 g
- sušené rozinky 125 g
- koriandr (nahrubo nasekaný čerstvý nebo máta) 1 hrnek
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- V malé pánvičce se silným dnem smíchejte skořici, kmín, koriandr, zázvor a za stálého míchání pražte při středně nízké teplotě, dokud se neuvolní aroma, asi 2 minuty. Sundejte z plotny a nechte vychladnout do pokojové teploty.
- Oloupejte mrkve a pastináky a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Odložte stranou.
- V malé misce smíchejte opražené koření, citronovou šťávu, med, pastu harissa a necelou 1 čajové lžičky soli. Pomalu vmíchejte olivový olej a udělejte dresink. Ochutnejte a dle potřeby dokořeňte.
- V míse smíchejte pistácie se špetkou soli. Přidejte mrkev a pastináky, rozinky, 1 čajové lžičky soli, trochu pepře, dresink a dobře promíchejte. Dle chuti dokořeňte. Přendejte salát do servírovací mísy, posypte koriandrem a ihned podávejte.
Mrkvovo-pastinákový pikantní salát na marocký způsob Zdroj: kuchařka Superjídlo