Suroviny
- nakládaná rajčata 1 plechovka
- extra virgin olivový olej 4 lžíce
- cibule 1 ks
- česnek 3–4 stroužky
- mletý zázvor 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- kajenský pepř (dle chuti)
- cuketa (střední) 2 ks
- mrkev (velké) 3 ks
- lilek (střední) 1 ks
- vývar (nebo voda) 1 hrnek
- cizrna (případně suchá, namočené a uvařená) 1 plechovka
- máta (na závěr můžete posypat čerstvou mátou nebo petrželkou)
Markéta z food blogu Kitchenette.cz má na tento pokrm vzpomínky přímo romantické :)
Byl to náš nejoblíbenější kousek, který se dal objednat v dnes už bohužel zaniklé autentické arabské restauraci Dahab, kam jsme s manželem první měsíce chodili téměř na každé rande. Už tenkrát jsem se doma snažila zdejší kuchaře napodobit, ale chtělo to čas a trvalo mi to více jak 6 let. Klíčem k dokonalé chuti bylo jedno koření, stále mi tam chyběl římský kmín. Jinak se s tímto receptem dá téměř volně improvizovat, ale bez cizrny to není ono. Tu si můžete připravit den předem, stačí namočit a uvařit sušenou. Také rajčata někdy použiji čerstvá místo konzervovaných a s nějakým spařováním a odslupkováváním se moc netrápím, přidám je do hrnce půlená a po chvíli se slupka odloučí a já ji vylovím vidličkou.
V některých receptech na tajine můžete narazit na papriku, dýni, brambory a téměř jakoukoli další zeleninu, jaká vás napadne, takže to třeba zkuste napoprvé podle tohoto receptu a pak už klidně improvizujte. Jako přílohu v Dahabu servírovali kuskus, já doma většinou připravuji quinou, bulgur nebo třeba jáhly. Masožravcům přidejte jehněčí klobásky nebo kotletky.
Postup přípravy
- Nejprve si připravte zeleninu. Oloupanou mrkev rozpulte a poté kusy rozčtvrťte na klínky. Je lepší ji nechat takto na větší kusy, aby se během dušení nerozvařila. Lilek a cukety omyjte a nakrájejte na větší kostky asi 2 cm velké.
- Na středně rozpálené pánvi nebo ve větším hrnci osmahněte na oleji na kostičky nakrájenou cibuli, občas zamíchejte a smažte, dokud nezačne měnit barvu. Přidejte nasekaný česnek a všechno koření a za stálého míchání pár minut restujte.
- Přidejte lilek, cuketu a mrkev a dalších několik minut smažte, zeleninu při tom obracejte, aby se obalila kořením s olejem a lehce změkla. Za 2–4 minuty do hrnce přidejte rajčata a cizrnu, podlijte vývarem a dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu, stáhněte na minimum a přiklopené nechte probublávat, dokud zelenina nebude měkká tak, jak to máte rádi. V ideálním případě by si zelenina měla zachovat barvu a mrkev by měla být připravená na skus. Trvá to přibližně 15 minut.
- Servírujte s kuskusem nebo uvařenou quinoou, případně s rýží natural.